H Disney έρχεται να ανατρέψει την εικόνα του Κάρολου Δαρβίνου ως μιας πατρικής φιγούρας με γενειάδα και αραιωμένα μαλλιά, αφού στη νέα της ταινία για τον θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης θα τον παρουσιάζει ως άλλον… Ιντιάνα Τζόουνς. Η χολιγουντιανή παραγωγή φιλοδοξεί να ρίξει νέο φως στον άγγλο φυσιοδίφη εξιστορώντας τις περιπέτειές του προτού αυτός γράψει το περίφημο βιβλίο του «Η καταγωγή των ειδών». Πίσω από το πολυαναμενόμενο πρότζεκτ βρίσκεται ο Στίβεν Γκάχαν, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας «Syriana», στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τζορτζ Κλούνεϊ. «Μια ταινία της Ντίσνεϊ για τον Κάρολο Δαρβίνο; Είναι δύσκολο να τη φανταστώ, ήταν επιβλητικός όταν ήταν νέος. Νομίζω ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ, θα είναι διασκεδαστικό» δήλωσε ο Λόρα Κινς, απόγονος του Δαρβίνου.
Πέντε χρόνια στο πλοίο «HMS Beagle»

Η ταινία μάλλον θα αφορά τα πέντε χρόνια του Δαρβίνου στο πλοίο «HMS Beagle», που σάλπαρε το 1831 για τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Οπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» ο Ντέιβιντ Νόρμαν, συνεργάτης φυσικών επιστημών στο Christ College του Κέιμπριτζ, η παρουσίαση του Δαρβίνου ως ενός τυχοδιώκτη εξερευνητή δεν διαφέρει πολύ από την πραγματικότητα. «Αν κοιτάξει κανείς στα αρχεία, θα δει ότι ήταν ένα νέος άνδρας δυνατός, ισχυρός, αθλητικός και λίγο ριψοκίνδυνος. Η εικόνα που περνάει από γενιά σε γενιά είναι αυτή του ηλικιωμένου τύπου με τη μεγάλη γενειάδα, προβληματισμένο ύφος και κακή υγεία. Υπάρχει ένα στοιχείο ενός τυχοδιώκτη όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς σε αυτόν όταν ήταν νέος που έρχεται σε αντίθεση με τον φιλάσθενο άνδρα που ήταν προς το τέλος της ζωής του» εξήγησε ο Νόρμαν.
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη. Σε άρθρο του με τίτλο «Οι κίνδυνοι από την ταινία της Ντίσνεϊ για τον Κάρολο Δαρβίνο» ο Φίλιπ Μπολ, συντάκτης επιστημονικών θεμάτων στην εφημερίδα «Guardian», τονίζει ότι η παρουσίαση του Δαρβίνου ως νέου Ιντιάνα Τζόουνς «θα μπορούσε να πάει πολύ στραβά». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για έναν άνθρωπο σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένο. «Η ιδέα ότι ο Δαρβίνος είχε «μια δόση Ιντιάνα Τζόουνς αλαζονείας μέσα του», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα για το Χόλιγουντ Deadline, μόνο ενισχύει τις υποψίες ότι ο πράος φυσιοδίφης θα παρουσιαστεί να πολεμάει πειρατές και να παλεύει τεράστια ιγκουάνα στα Γκαλάπαγκος» γράφει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λέει, «θα είναι άδικο να απορρίψουμε το πρότζεκτ προτού μάθουμε περισσότερα για αυτό. Η Ντίσνεϊ έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να παράγει ταινίες που δεν αφορούν μόνο σε γλυκές και παθητικές πριγκίπισσες».
Ρομαντισμός, κίνδυνος και μεγαλοπρέπεια

Και προσθέτει: «Οχι, η ταινία για τον Δαρβίνο δεν χρειάζεται να είναι παρατραβηγμένη για να αποτυπώσει ένα αίσθημα ρομαντισμού, κινδύνου και μεγαλοπρέπειας. Το δυσκολότερο ζήτημα είναι το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι περιπέτειες για να μεταφέρουν τη μεγάλη διορατικότητα του Δαρβίνου –τη μεγαλύτερη διορατικότητα όλων των εποχών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων επιστημόνων –ότι η ζωή στη Γη εξελίσσεται μέσω της φυσικής επιλογής».

Η Αλισον Πιρν, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Darwin Correspondence Project στη Βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ, δήλωσε στον «Independent» ότι θα ήταν ενδιαφέρον να παρουσιαστεί ο Δαρβίνος ως ένας νέος άνδρας σε ένα πιο ευρύ κοινό. Οπως είπε, οι περιπέτειές του περιλαμβάνουν έναν σεισμό στη Χιλή, μια εξέγερση στο Μπουένος Αϊρες και ιππασία με γκάουτσος στην Παταγονία. «Υπάρχει πολύ υλικό. (…) Ο Δαρβίνος έδειξε τη σύνδεση μεταξύ όλων των ζωντανών ειδών. Είναι πολύ πιο ευρύ από τη θέση των ανθρώπων, είναι κάθε ζωντανό πράγμα. Δεν επινόησε ο ίδιος τον όρο ή την ιδέα της εξέλιξης, αλλά μας έδωσε τον μηχανισμό για το πώς η εξέλιξη θα μπορούσε να παραγάγει αυτή την τεράστια ποικιλία της ζωής από έναν κοινό πρόγονο» είπε η Πιρν. «Η καταγωγή των ειδών», το πιο διάσημο έργο του Δαρβίνου, κυκλοφόρησε το 1859 και θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας.

HeliosPlus