Εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη θα σταλεί το μήνυμα ότι το κοινό νόμισμα είναι αναστρέψιμο και αυτή είναι η πλέον σοβαρή συνέπεια ενός Grexit, δηλώνει o Μαριάνο Ραχόι. Υπογραμμίζει ότι εάν το δημοψήφισμα διεξαχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας το χάσει θα είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα -«καθώς οι Έλληνες θα έχουν πει ‘ναι’, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, και θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με μία άλλη κυβέρνηση».

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει στη χώρα του την ανοδική πορεία ενός συμμάχου του Έλληνα πρωθυπουργού, του αριστερού κινήματος Podemos, είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης πoυ ζητεί ανοιχτά την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία.

«Τι μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα βγει από ευρώ; Θα υπάρξει ένα αρνητικό μήνυμα ότι η ιδιότητα του μέλους της Ευρωζώνης είναι αναστρέψιμη. Ο κόσμος ίσως νομίσει ότι, εφόσον μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, και άλλες μπορεί να το κάνουν στο μέλλον. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει [από ένα Grexit]» δήλωσε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) υπό τον Μαριάνο Ραχόι, το οποίο έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα της Ισπανίας αφότου ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη, υιοθέτησε σκληρή γραμμή κατά οιασδήποτε επιείκειας έναντι του ελληνικού χρέους.

Ο Ραχόι επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έσωσαν την Ισπανία από την τύχη της Ελλάδας. «Παλέψαμε σκληρά για να αποφύγουμε ένα σχέδιο διάσωσης. Βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι άξιζε τον κόπο» ανέφερε.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο συντηρητικός ηγέτης εκτίμησε ότι, «αν αυτό διεξαχθεί κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το χάσει, θα είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες θα έχουν πει ‘ναι’, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, και θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με μια άλλη κυβέρνηση».

Στην αντίθετη περίπτωση, «πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να βγει από το ευρώ» πρόσθεσε ο Ραχόι.