«Η ελληνική κρίση έχει καταστρέψει ένα παλιό όνειρο για το μέλλον της Ευρώπης. Η μόνη δυνατότητα για να μετακινηθεί η ΕΕ προς την κατεύθυνση που μας είχαν υποσχεθεί είναι μια ριζική λύση – είτε Grexit ή ένα ακριβό κούρεμα του ελληνικού χρέους», γράφει ο Ντερκ Κόρμπιουβαϊτ σε άρθρο γνώμης στο Spiegel.

Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Κουρασμένοι. Ολοι είναι τόσο κουρασμένοι – οι πολιτικοί, οι άνθρωποι, τα μέσα ενημέρωσης, οι θεσμοί, η δημοκρατία. Η Ευρώπη είναι κουρασμένη, εξαντλημένη, καταβεβλημένη. Ακόμα μία μαραθώνια σύνοδος διαπραγμάτευσης; Πόσες έχουν υπάρξει ήδη; Για άλλη μια φορά η αναβολή ή ένας συμβιβασμός είναι πραγματικά μόνο η αρχή της επόμενης κρίσης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το μόνο που έχουμε δει είναι ψευδο-λύσεις, ίσως ούτε καν αυτό.

Αλλά η εξάντληση είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό αυτής της μόνιμης κατάστασης κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι πλέον η Ευρώπη που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτές και οι οικοδόμοι της – άνθρωποι όπως ο Ρομπέρ Σουμάν, ο Κόνραντ Αντενάουερ, ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν. Είναι σχεδόν το αντίθετο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η αντι-Ευρώπη.

Η Ευρώπη υποσχέθηκε κοινή ανάπτυξη για όλους. Αντ΄αυτού έχουμε ανταγωνισμό για την ευημερία. Πολλοί Γερμανοί δεν θέλουν να θυσιάσουν κάτι για την Ελλάδα, ενώ πολλοί Έλληνες περιμένουν από τους Γερμανούς να συμβάλουν για να εξασφαλιστεί ότι αυτό που οι Έλληνες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν δεν θα γίνει πάρα πολύ σκληρό.

Η Ευρώπη υποσχέθηκε ένα τέλος στην εθνικιστική σκέψη, ακόμη και το τέλος του έθνους-κράτους σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, η ήπειρος διέρχεται μια επανεθνικοποίηση. Λίγοι εξακολουθούν να πιστεύουν στο γενικότερο καλό και τα κράτη ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα.
Η Ευρώπη υποσχέθηκε την συμφιλίωση με την ιστορία της. Αλλά αντ ‘αυτού, η ιστορία έχει γίνει ένα όπλο, με την Ελλάδα να απαιτεί από την Γερμανία να πληρώσει αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν τω μεταξύ, εικόνες της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να φοράει το μουστάκι του Χίτλερ έχουν γίνει σύνηθες θέαμα σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.
Η Ευρώπη υποσχέθηκε πολιτική ισότητα. Αλλά στην κρίση, η Γερμανία έχει ξεπεράσει τους εταίρους της και έχει γίνει κυρίαρχη δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρώπη υποσχέθηκε μια Ευρώπη των λαών. Αντ ‘αυτού, ιδρύματα απομακρυσμένα από τους ψηφοφόρους ασκούν τη μεγαλύτερη δύναμη – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η εκτελεστική εξουσία.

Ηρθε η ώρα για τις εναλλακτικές λύσεις. Τα πράγματα δεν μπορεί να μείνουν όπως είναι. Η αξιοθαύμαστη ιδέα μιας ενωμένης ηπείρου δεν μπορεί να επιτραπεί να καταστραφεί από την ελληνική κρίση. Και υπάρχουν πράγματι εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την πολιτική της εξάντλησης, αν και συνεπάγονται κινδύνους. Αλλά ακόμα κι έτσι, θα ήταν καλύτερες από ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Η μία λύση είναι το Grexit, η οποία σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και θα προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα με το δικό της νόμισμα. Η δεύτερη θα είναι ένα κούρεμα του χρέους, δηλαδή η Ελλάδα δεν θα υποχρεούται πλέον να εξοφλήσει ένα μέρος του χρέους της. Αμφότερες οι εναλλακτικές λύσεις θα προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις, αλλά θα δώσουν επίσης την ευκαιρία για μια νέα αρχή και ένα τέλος της κρίσης».