«Η Αθήνα εκβιάζεται» είναι ο τίτλος του άρθρου του διάσημου βρετανού οικονομολόγου Φιλίπ Λεγκρέν, συγγραφέα και πρώην συμβούλου του Μανουέλ Μπαρόζο, στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy. Ο Λεγκρέν κατακεραυνώνει τους δανειστές για τους χειρισμούς τους στο ελληνικό πρόβλημα, γράφοντας ότι ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μάιο δήλωνε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αν αυτό επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση, όταν ήρθε η ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα, η γερμανική κυβέρνηση και οι εταίροι της αντέδρασαν πολύ διαφορετικά από το αναμενόμενο: διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, σαμπόταραν το δημοψήφισμα, έστειλαν την Ελλάδα σε τροχιά κεφαλαιακών ελέγχων, χρεοκοπίας και πιθανής εξόδου από το ευρώ. «Δημοκρατία; Τί είναι αυτό;» γράφει ο Λεγκρέν.
Και συνεχίζει: «Οι δανειστές προσπάθησαν να επιρρίψουν την ευθύνη για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στον Τσίπρα. Αλλά ήταν η ανένδοτη άρνησή τους να προσφέρουν στην πτωχευμένη Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους που απεγνωσμένα χρειαζόταν η οικονομία της προκειμένου να επανέλθει και στρίμωξαν τον Τσίπρα στη γωνία. Σε αντάλλαγμα για την βραχυπρόθεσμη παροχή ρευστότητας, επέμεναν σε χρόνια καταστροφικής λιτότητας ονομάζοντάς την «μεταρρυθμίσεις», όπως έχω εξηγήσει παλαιότερα. Με τους άπληστους δανειστές να σκοπεύουν τη συνέχιση της λεηλασίας της ήδη εξαθλιωμένης ελληνικής οικονομίας, ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει στους όρους τους. Έτσι, έδωσε στους ίδιους τους Έλληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν, ενώ σωστά τους προέτρεψε να πουν «ΟΧΙ»».
Παρότι οι Έλληνες, λέει ο Λεγκρέν, είναι πιθανό να ψηφίσουν «ΝΑΙ» εξαιτίας του υπερβολικού φόβου για έξοδο από το ευρώ, οι Αρχές της ευρωζώνης φοβούνται τόσο πολύ το πιθανό «ΌΧΙ» που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του τρέχοντος προγράμματος για έναν μήνα και έτσι όταν οι Έλληνες ψηφίσουν στις πέντε Ιουλίου, το πρόγραμμα θα έχει λήξει και μαζί και η προσφορά των δανειστών για την οποία οι Έλληνες θα έχουν ψηφίσει.
«Σκοπός των δανειστών είναι ένας: να αναγκάσουν την Ελλάδα να γονατίσει» γράφει. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρέπει να προετοιμάσουν ένα σχέδιο αντίδρασης στη χρεοκοπία που θα περιλαμβάνει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος. Υπάρχει η ελπίδα ένα ηχηρό «ΟΧΙ» να αλλάξει τη γνώμη των δανειστών. To Grexit, ωστόσο, αρχικά θα είναι επώδυνο συνεχίζει ο Λεγκρέν. Αλλά εκτιμά ότι με ένα πιο φθηνό νόμισμα και με μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία η οικονομία της Ελλάδας σύντομα θα ανακάμψει» τονίζει.
Και καταλήγει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να εξυπηρετεί τα ιδιωτικά χρέη της, σύντομα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. «Το μέλλον της χώρας τότε θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά (ή κακά) θα κυβερνηθεί. Αφήστε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να το αποφασίσουν αυτό. Ένα κίνητρο για τη δημιουργία του ευρώ ήταν να επανακτηθεί ο πολιτικός έλεγχος απέναντι στη «τυραννία» των αγορών. Αλλά η κατάληψη της ευρωζώνης από θεσμούς με στενόμυαλους δανειστές αποδεικνύεται πολύ πιο τυραννική από τις προηγούμενες νομισματικές κρίσεις. Η όμορφη ευρωπαϊκή ιδέα της ειρήνης, της ευημερίας και της δημοκρατίας, έδωσε τη θέση της στη σκληρή πολιτική ισχύος».