Μίνι υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, υπό τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου, αρκεί να το επιθυμεί και η ίδια η Ελλάδα, έκανε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, εξερχόμενος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Εχουν απομείνει μερικέ ώρες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της δήλωσε ο Φρ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν θέλει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία είναι πάντα διαθέσιμη να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις σήμερα ή αύριο. Σήμερα μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή, αύριο θα εξαρτηθεί από την απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα.

Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και σημείωσε ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μέσω του δημοψηφίσματος αν επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε παράλληλα ότι η γαλλική οικονομία είναι πολύ πιο εύρωστη σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν και συνεπώς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

«Η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας δεν είναι η ίδια με αυτή που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε είχαμε την ελληνική κρίση και φοβόμαστε για μια ανεξέλεγκτη αναταραχή. Σήμερα η γαλλική οικονομία είναι εύρωστη, πολύ πιο εύρωστη και πριν τετραετίας και δεν υπάρχει φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωζώνη, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε : « Οι προσπάθειες σταθεροποίησής της είχαν ως αποτέλεσμα την τραπεζική ένωση, ώστε να υπάρχει περισσότερη συνοχή και περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας (…)

«Στόχος μας είναι η συνέχιση της ευρωζώνης, με βάση την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι πάντα δυνατή με την προϋπόθεση ότι έχουμε υπευθυνότητα. Αυτή είναι η ιδέα της Ευρώπης, που η Γαλλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις επόμενες μέρες», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πριν την συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες του προεδρικού περιβάλλοντος, η συζήτηση θα στραφεί κυρίως στις συνέπειες για τη Γαλλία.

Με το σημερινό συμβούλιο ο Φρανσουά Ολάντ δείχνει ότι αναλαμβάνει τη διαχείριση του θέματος, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν διαβεβαιώσεις ότι όλα έχουν μελετηθεί και μια έξοδος της Ελλάδας θα είναι χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους.

Στο υπουργικό συμβούλιο πρόκειται συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το υφιστάμενο επίπεδο των έκτακων δανείων που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες.