Ένας άνδρας βρέθηκε αποκεφαλισμένος σε επίθεση σε βιομηχανική μονάδα υγραερίου στη νοτιονατολική Γαλλία, ενώ αριθμός άλλων τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης που συνοδεύτηκε από εκρήξεις. Κοντά στη σορό βρέθηκε σημαία με μηνύματα στα αραβικά, εντείνοντας τους φόβους πως πρόκειται για νέο χτύπημα τζιχαντιστών σχεδόν έξι μήνες μετά τον εφιάλτη που έζησε η γαλλία.

Ένα άτομo συνελήφθη ως δράστης.

Η γαλλική εισαγγελία επιβεβαίωσε τον αποκεφαλισμό και ανακοίνωσε ότι την υπόθεση χειρίζονται οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης πρόταξε από τις Βρυξέλλες ο Φρανσουά Ολάντ, προτού αναχωρήσει εσπευσμένα για το Παρίσι. Στην πρώτη του ανακοίνωση μετά τα τραγικά γεγονότα στη Γκρενόμπλ, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία και επιβεβαίωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα).

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι στόχος της επίθεσης ήταν να ανατιναχθεί το κτίριο. Η επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικού χτυπήματος. Βρέθηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα με επιγραφές γραμμένες επάνω. Υπάρχει ένας νεκρός και δύο τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών πήγε κατευθείαν στον τόπο του δυστυχήματος. Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη και αναγνωρίστηκε από τις Αρχές», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον δεύτερο δράστη.

Σύμφωνα με τον σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Monde στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ πληροφορήθηκε το συμβάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ολάντ παρακολούθησε τις πρώτες εικόνες από τα τηλεοπτικά δίκτυα αμέσως μαζί με τη Μέρκελ, η οποία ήταν εμφανώς συγκλονισμένη.

Για επίθεση «φρίκης» έκανε λόγο από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράσταση του στον Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Σύνοδο Κορυφής καθώς θα έχει σύσκεψη στις 5:30 το απόγευμα στο Προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Η επίθεση σημειώθηκε πριν το μεσημέρι της Παρσκευής σε μονάδα υγραερίου που βρίσκεται μεταξύ Λυόν και Γκρενόμπλ, στη νοτιονατολική Γαλλία.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters και τα γαλλικά ΜΜΕ, η επίθεση έγινε όταν δύο ένοπλοι έφτασαν με αυτοκίνητο στο εργοστάσιο, φέροντας σημαίες με μηνύματα στα αραβικά.

Χτύπησαν με το αυτοκίνητο τις πύλες του εργοστασίου και στη συνέχεια φιάλες υγραερίου με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ βρίσκεται καθ’ οδόν, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διέταξε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε ευαίσθητες τοποθεσίες γύρω από την Λυόν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα πληροφορίες από την αστυνομία, η αποκεφαλισμένη σορός βρέθηκε έξω από την είσοδο του εργοστασίου.

Ισλαμιστής σαλαφιστής, γνωστός στις γαλλικές Αρχές ο δράστης της επίθεσης

Γεννημένος τον Μάρτιο του 1980, οργανωμένος σε ομάδα ισλαμιστών σαλαφιστών τουλάχιστον από το 2006, φέρεται πως είναι ο δράστης της επίθεσης στη βιομηχανική μονάδα υγραερίου στη Νοτιονατολική Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Monde, πρόκειται για τον Γιασίν Σαλχί (βάσει της ταυτότητας που ο ίδιος έδωσε), παλαιό γνώριμο των γαλλικών Αρχών.

Η ταυτότητά του μένει να επιβεβαιωθεί, επισήμανε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, αν και όλα δείχνουν ότι όντως πρόκειται για τον Σαχλί. «Πρόκειται για άνθρωπο ο οποίος βρισκόταν υπό έρευνα για ριζοσπαστικοποίηση. Η έρευνα ωστόσο διακόπηκε το 2008. Δεν έχει ποινικό μητρώο», υπογράμμισε ο Καζνέβ, συγχαίροντας τον πυροσβέστη που τον συνέλαβε.