Πού πήγε η «Αυτοκρατορία των αισθήσεων»; Μάλλον στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μαζί με τους σαμουράι. Διότι ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό: ένας στους τέσσερις Ιάπωνες άνδρες ηλικίας 30-40 ετών δεν έχει κάνει ποτέ του σεξ. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Τακάσι Σακάι. Είναι υγιής, 41χρονος άνδρας με καλή δουλειά και γοητευτικό χαμόγελο. Αλλά είναι ακόμη παρθένος. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος, αφού οι 40άρηδες Ιάπωνες που δεν έχουν κάνει ποτέ τους έρωτα είναι μια ομάδα που ολοένα μεγαλώνει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Ο Σακάι δεν είχε ποτέ κανενός είδους προσωπική σχέση με γυναίκα και παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα πώς μπορεί να γνωρίσει κάποια. «Δεν είναι ότι δεν ενδιαφέρομαι. Θαυμάζω τις γυναίκες. Απλά δεν μπορώ να μπω στον σωστό δρόμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και ανέραστοι και πιο φτωχοί
Μια έρευνα του 2010 στη χώρα έδειξε ότι περίπου το 25% των ανύπαντρων Γιαπωνέζων που έχουν περάσει τα 30 είναι ακόμη παρθένοι ή «γιαραμίσο», όπως λέγονται. Ο αριθμός τους μάλιστα έχει αυξηθεί κατά περίπου 3% από το 1992. Αυτή η χρονική περίοδος συμπίπτει με μια παρατεταμένη επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας. Κάτι που, σύμφωνα με την ειδική στην ανεύρεση συντρόφων Γιόκο Ιταμότο, έχει επηρεάσει τους άνδρες στην Ιαπωνία καθώς έχουν κυριευθεί από το άγχος για να βρουν μια ασφαλή δουλειά. «Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους χάνοντας την οικονομική δύναμή τους. Οι τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες και ανταγωνιστικές για τους άνδρες στην Ιαπωνία» τονίζει η Ιταμότο στο AFP.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ιάπωνες είναι από τους λαούς που κάνουν λιγότερο σεξ. Σύμφωνα με την έρευνα του 2010, το 68% των νέων ηλικίας 18-19 ετών δήλωναν παρθένοι. Ο Σίνγκο Σακατσούμε λέει ότι δεν φταίει μόνο η οικονομία. Εχει δημιουργήσει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση ονόματι «Λευκά Χέρια» που βοηθάει ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες να καλύψουν τις σεξουαλικές ανάγκες τους. Τώρα η δράση του έχει επεκταθεί και σε αρτιμελείς που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.
Παρά το γεγονός ότι οι σεξουαλικές εικόνες αφθονούν στην Ιαπωνία, σε αφίσες στους δρόμους και προγράμματα στην τηλεόραση, ο Σακατσούμε λέει ότι στις περισσότερες οικογένειες δεν γίνεται ποτέ μια πραγματική γνήσια συζήτηση για τις σχέσεις και το σεξ.

«Ακαδημία Παρθένων» με σκίτσα γυμνών γυναικών

Ο Σακατσούμε κάνει μάθημα σε νεαρούς άνδρες για το πώς να βρουν σύντροφο και να δημιουργήσουν μια σχέση στο πρόγραμμα με τίτλο «Ακαδημία παρθένων». Ο 41χρονος Σακάι είναι ένας από τους «μαθητές» του και παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, μαθήματα ζωγραφικής, όπου κάνει σκίτσα γυμνών γυναικών. Στόχος αυτής της άσκησης είναι να κατανοήσουν οι άνδρες το γυναικείο σώμα. «Την πρώτη φορά που σχεδίασα εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ. Τα σώματά τους είναι απίστευτα όμορφα» λέει ο Σακάι. «Ενα πράγμα που έμαθα είναι πως υπάρχουν διάφορες μορφές στήθους και γεννητικών οργάνων» προσθέτει με τον ίδιο ενθουσιασμό.
Τονίζει ότι τα μαθήματα τον βοήθησαν να καταλάβει ότι η έλλειψη σεξουαλικής εμπειρίας δεν είναι θέμα «ζωής ή θανάτου». «Δεν υπάρχει λόγος να είμαι τόσο απαισιόδοξος. Αλλωστε το να είσαι παρθένος δεν είναι θανατηφόρο» λέει.
Τον Μάιο του 2012 ο Σακατσούμε επιχείρησε να εφαρμόσει μια άλλη ιδέα του: ένα «σεξουαλικό εργαστήρι» διάρκειας τριών ημερών με διαλέξεις και μαθήματα για το σεξ ώστε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να χάσουν πιο εύκολα την παρθενία τους και να ξανοιχτούν στα πελάγη της ενεργούς σεξουαλικής δραστηριότητας. Αλλά έπειτα από μεγάλη επίθεση που δέχθηκε στο Ιnternet και στα ΜΜΕ τον επισκέφθηκε και η αστυνομία και τελικώς αποφάσισε να εγκαταλείψει το εργαστήρι.
Και όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Από το 1600 ως το 1900 οι Ιάπωνες δημιούργησαν τα πιο ερωτικά γκραφίτι που είχε δει ο κόσμος ως τότε. Οι εικόνες αυτές ονομάστηκαν «shunga», από τη λέξη που σημαίνει άνοιξη και εννοεί το σεξ. Στην ιαπωνική κουλτούρα της τότε εποχής οι εικόνες shunga δεν αποτελούσαν πορνογραφία και μάλιστα θιασώτες τους ήταν πολλές γυναίκες.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute & California State University, οι άνδρες χάνουν την παρθενιά τους κατά μέσον όρο στην ηλικία των 16,9 ετών ενώ οι γυναίκες στην ηλικία των 17,4 ετών.

HeliosPlus