Το υπουργείο Εξωτερικών περνά στα χέρια του αρχηγού του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Φινλανδών Τίμο Σόινι, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές αναδύονται για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία τους στην εξουσία ως εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιούχα Σιπίλα.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, τέως πρωθυπουργός της Φινλανδίας και επικεφαλής του κεντροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση που αναμένει να ορκιστεί την Παρασκευή.

Βάσει της συμφωνίας που έκλεισε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το κεντρώο κόμμα του νικητή των εκλογών, εκατομμυριούχου επιχειρηματία, Γιούχα Σιπίλα συγκροτεί κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα των Φινλανδών, πρώην Αληθινοί Φινλανδοί, που ήλθαν δεύτεροι στην κάλπη, καθώς και τον Εθνικό Συνασπισμό του Αλεξάντερ Στουμπ.

Στις κάλπες που στήθηκαν τον Απρίλιο, το κόμμα του Σιπίλα εξασφάλισε 49 έδρες στη Βουλή των 200 εδρών, ενώ οι Φινλανδοί 38. Η Εθνική Συμμαχία του Στουμπ απέσπασε 37 κι ο εταίρος της, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες 34 έδρες.

Κατά παράδοση, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στη Φινλανδία λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη σχετικά με τα πακέτα διάσωσης προτού αναμειχθούν οι ηγέτες.

Ωστόσο, ο 52χρονος Τίμο Σόινι, με ρητορική μεταξύ Μαρίν Λεπέν και Νάιτζελ Φάρατζ, «εγκαθίσταται» στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Στουμπ να κρατά το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Ο συνασπισμός ενδεχομένως θα υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τη στήριξη κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ αναμένεται ότι θα εφαρμόσει επίσης μέτρα λιτότητας στη Φινλανδία με στόχο τη μείωση του ολοένα και αυξανόμενου δημοσίου χρέους την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχνή.