Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν παρείχε σήμερα διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βαγδάτης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ, που αμφισβήτησε το εάν και κατά πόσον οι ιρακινές δυνάμεις έχουν τη θέληση να πολεμήσουν.

Ο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμπάντι, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τον αγώνα της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον του ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας το παλαιότερο ακρωνύμιο του ΙΚ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος «αναγνώρισε την τεράστια θυσία και τη γενναιότητα των ιρακινών δυνάμεων τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στη Ραμάντι και αλλού», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε σε δηλώσεις του χθες Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν έδειξαν να έχουν καμιά πρόθεση να προβάλουν αντίσταση στους τζιχαντιστές του ΙΚ όταν έπεσε η Ραμάντι στα χέρια τους πριν από μια εβδομάδα και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τις ενθαρρύνει να εμπλακούν πιο άμεσα.

Αλλά η Βαγδάτη απέρριψε σήμερα τις αμερικανικές επικρίσεις περί «έλλειψης βούλησης», ενώ ένας ιρανός στρατηγός κατηγόρησε από την πλευρά του την Ουάσινγκτον ότι «δεν έπραξε απολύτως τίποτα» για να βοηθήσει το Ιράκ.

Ο Αμπάντι εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την «έκπληξή» του για τις δηλώσεις Κάρτερ.

«Είμαι βέβαιος ότι έλαβε ανακριβείς πληροφορίες», απάντησε στον αμερικανό υπουργό Άμυνας ο ιρακινός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο BBC.

Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και τα κράτη που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό που διεξάγει μια εκστρατεία εναντίον του ΙΚ διεξήγαγαν 10 επιδρομές στη Συρία και 25 στο Ιράκ από χθες.

Οι περισσότερες επιδρομές στη Συρία έπληξαν στόχους σε περιοχές κοντά στην αλ Χασάκα. Στο Ιράκ στοχοθετήθηκαν θέσεις του ΙΚ κοντά στο Μπάιτζι, τη Φαλούτζα και τη Μοσούλη, μεταξύ άλλων.