Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία με ποσοστό 51,55% των ψήφων, έναντι ποσοστού 48,45% που συγκέντρωσε ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής ανήλθε στο 55,34%.

Ο Ντούντα δήλωσε ότι είναι «ανοικτός στο διάλογο» και ότι ελπίζει στο τέλος της πενταετούς θητείας του να μπορεί να ειπωθεί πως ήταν ο «πρόεδρος όλων των Πολωνών».

Η επκράτηση του υποψηφίου του κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» έναντι της κυβερνώσας «Αστικής Πλατφόρμας» προμηνύει σκληρή μάχη, αν όχι αλλαγή κατεύθυνσης, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος του «Νόμου και Δικαιοσύνης» εδώ και μία δεκαετία. Το κόμμα βρίσκεται πολύ κοντά στην Καθολική Εκκλησία, έχει κοινωνικά συντηρητικές θέσεις και θεωρείται λιγότερο φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο από ό,τι η κυβερνώσα «Αστική Πλατοφόρμα».

Ο ίδιος ο Ντούντα ήταν στο επιτελείο του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και έχει θητεύεσι αναπληρωτής υπουργός Διακιοσύνης και βουλευτής. Μέχρι την ανάδειξή του στην προεδρία, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών – AECR).