Το τελευταίο συνοριακό πέρασμα προς το Ιράκ έχει καταλάβει η ISIS κατά την προέλασή της γύρω από την Παλμύρα και την ανατολική Συρία τα τελευταία 24ωρα, η οποία πλέον έχει τον έλεγχο της μισής συριακής επικράτειας -περισσότερο από κάθε εμπλεκόμενο μέρος- έστω κι αν πρόκειται κυρίως για έρημο.

Στην ίδια την Παλμύρα, ανησυχητικές αναφορές μιλούν για συνοπτικές εκτελέσεις και εγκλωβισμένους αμάχους, ενώ εκφράζονται φόβοι πως οι τζιχαντιστές θα αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» για καταστροφή των μνημείων. Ό,τι μπορούσε να απομακρυνθεί έχει μεταφερθεί στα δυτικά.

Oι τζιχαντιστές της ISIS έχουν επενδύσει αρκετά και στη μάχη στο επικοινωνιακό πεδίο: Το αρρωστημένο σίριαλ με τους αποκεφαλισμούς ομήρων στην κάμερα, η φρικαλεότητα με την οποία εκτελούνται αιχμάλωτοι (αποκορύφωμα, το βίντεο με τον ιορδανό πιλότο) και τα πλάνα με τις βαριοπούλες να διαλύουν αρχαία αγάλματα συμπληρώνουν την εκστρατεία της ISIS στο Ίντερνετ (με τις στρατιές υποστηρικτών στα κοινωνικά δίκτυα) που επιτελούν τον πολύ πρακτικό στόχο στρατολόγησης νέων μαχητών σε μία οργάνωση που «διαφημίζει» έτσι την ενίσχυσή της.

Οπότε, το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα ανεκτίμητης αξίας μνημεία της Παλμύρας μπορεί να καταλήξει ένα επιπλέον κίνητρο για καταστροφές, ως καλή «ευκαιρία» για νέες εικόνες που δείχνουν τη «δύναμη» της ISIS.

Στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο, με την κατάληψη της Παλμύρας, πάνω στον άξονα σύνδεσης της Δαμασκού με τα ανατολικά της, οι οργανώσεις που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα επισημαίνουν πως η οργάνωση ελέγχει πλέον τη μισή συριακή επικράτεια. Στην ουσία, μεγάλο μέρος των περιοχών που ελέγχει η ISIS στη Συρία είναι έρημος.

Επιπλέον, οι τζιχαντιστές πήραν επίσης τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος Αλ Ουαλίντ Τανέφ μεταξύ Συρίας και Ιράκ: Έτσι, ελέγχουν ολόκληρη τη μεθόριο, με μοναδική εξαίρεση ένα μικρό τμήμα στο βορρά που ελέγχεται από τους Κούρδους. Στην εικόνα προστίθεται η προέλαση των τελευταίων ημερών στην ιρακινή πλευρά, στο Ραμάντι.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται επίσης στην τύχη όσων έχουν μείνει στην Παλμύρα και το σύγχρονο Ταντμούρ. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν, σύμφωνα με το BBC, ότι αναφορές θέλουν τους τζιχαντιστές να εμποδίζουν αμάχους που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Η ομάδα «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», που συγκεντρώνει πληροφορίες από τη συριακή επικράτεια, έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον 49 άτομα σκοτώθηκαν όταν οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Παλμύρα.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μέλη των συριακών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν.