Την ημέρα της «Νάκμπα» (καταστροφή της Παλαιστίνης το 1948) θυμάται αυτές τις μέρες ο παλαιστινιακός λαός. Σήμερα, 67 χρόνια αργότερα, το παλαιστινιακό κράτος είναι ακόμη άπιαστο όνειρο ενώ οι Παλαιστίνιοι έχουν απογοητευθεί από 20 και πλέον χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων με τους Ισραηλινούς. Από την Ελλάδα, ζητούν τη διμερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Το 1948 «σιωνιστικές οργανώσεις με τη στήριξη των κατοχικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των παλαιστινιακών χωριών και πόλεων με σκοπό τον διωγμό του λαού μας από τις εστίες του. Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν 15.000 Παλαιστίνιοι, δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, 415 παλαιστινιακά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, το 70% του παλαιστινιακού πληθυσμού εκτοπίστηκε διά της βίας από την πατρίδα του για να καταλήξει πρόσφυγας στις γύρω χώρες και στο 78% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης κηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ» θύμισε την Τρίτη ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι.
Το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε και τα υπόλοιπα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης. Κάποια στιγμή οι Παλαιστίνιοι αποδέχθηκαν την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, διεκδικώντας την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν από το 1967, δηλαδή στο 22% της ιστορικής Παλαιστίνης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που πραγματοποιούνται από το 1993, όχι μόνο δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα αλλά και σε πολλούς τομείς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
«Το Ισραήλ συνεχίζει ως σήμερα τις επεκτατικές του δραστηριότητες. Η στρατιωτική κατοχή μετατράπηκε σε κατοχή εποικισμού, το οποίο είναι πιο επικίνδυνο γιατί έχει ως στόχο να απομακρύνει τους παλαιστινίους κατοίκους. Σήμερα 850.000 εβραίοι έποικοι ζουν στα παλαιστινιακά εδάφη, το Ισραήλ έχει χτίσει περισσότερους από 350 οικισμούς από το 1967 καθώς και ένα ρατσιστικό τείχος 710 χλμ. που εμποδίζει τη διακίνηση των Παλαιστινίων στα εδάφη τους και έχει στήσει 300 και πλέον οδοφράγματα και σημεία ελέγχου. Ως αποτέλεσμα τα παλαιστινιακά εδάφη διαμελίστηκαν, μετατράπηκαν σε μικρά καντόνια» –γεγονός που δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας επί επτά χρόνια, τη βάρβαρη επίθεση στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014 κ.ά. «Από το 1948 ως σήμερα 750.000 Παλαιστίνιοι έχουν γίνει πρόσφυγες» συνεχίζει ο κ. Τουμπάσι. Αν προσθέσουμε και εκείνους που έγιναν πρόσφυγες για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, «πέντε εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σήμερα σε προσφυγικούς καταυλισμούς».
Σήμερα δεν πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κάθε προσπάθεια επανέναρξής τους τα τελευταία χρόνια έπεσε στο κενό, λιγότερο ή περισσότερο σύντομα. Οι Παλαιστίνιοι δεν αισθάνονται ότι έχουν εταίρο για την ειρήνη, ιδίως με τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου που περιέχει πολλά εξτρεμιστικά στοιχεία. Ο ίδιος ο Νετανιάχου δήλωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος όσο θα βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία.
Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σεκέντ δικαιολόγησε το ότι ισραηλινοί νέοι έκαψαν ζωντανό έναν έφηβο Παλαιστίνιο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ γράφοντας στο Facebook ότι «ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός είναι ο εχθρός». Ο υφυπουργός Αμυνας Ελι Μπεν-Νταχάν δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν είναι άνθρωποι, είναι ζώα».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις» προσθέτει ο παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα. «Το Ισραήλ όμως θέλει να κερδίσει χρόνο. Υποστηρίζει ότι επιθυμεί διαπραγματεύσεις αλλά συνεχίζει τους εποικισμούς. Μια ισραηλινή κυβέρνηση με εξτρεμιστικά στοιχεία πώς θα διαπραγματευθεί επί της ουσίας με τους Παλαιστινίους;».
Οι Παλαιστίνιοι εντατικοποίησαν τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες αναγνώρισής τους από τη διεθνή κοινότητα. Το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος μη μέλος (η Ελλάδα ψήφισε υπέρ). Την 1η Απριλίου 2015 η Παλαιστίνη υπέγραψε τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία έγινε μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Κατόπιν αιτήματος της Παλαιστίνης, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ διέταξε έρευνα για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014.
Παράλληλα 139 χώρες έχουν αναγνωρίσει διμερώς το παλαιστινιακό κράτος. «Προχθές το αναγνώρισε το Βατικανό. Περιμένουμε το επόμενο να είναι η Ελλάδα» είπε ο κ. Τουμπάσι. «Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Η Σουηδία το έχει αναγνωρίσει, όπως και η Κύπρος και η Μάλτα. Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έχει δηλώσει πως κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει διμερώς το παλαιστινιακό κράτος». Παράλληλα πολλά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το βρετανικό και το ισπανικό, έχουν ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης.
Ο κ. Τουμπάσι ήταν από τους πρώτους πρέσβεις που συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή του. Ο παλαιστίνιος πρέσβης τού έθεσε το θέμα της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο αποτελεί και απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Η απάντηση που έλαβε ήταν «σύντομα».

HeliosPlus