Με δίωρη καθυστέρηση, ένταση και γιουχάισμα πήρε η κυβέρνηση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ, σε μία συνεδρίαση που ξεκινά επεισοδιακά τη τέταρτη και δύσκολη, όπως διαφαίνεται, θητεία του στην ηγεσία του Ισραήλ.

Με μόνο μία έδρα πλειοψηφία, στη νέα κυβέρνηση έχουν ενισχυμένο ρόλο όχι μόνο τα θρησκευτικά κόμματα αλλά και ο σκληροπυρηνικός Εβραϊκός Οίκος που περιορίζει σημαντικά τις ελπίδες για πρωτοβουλίες στο Παλαιστινιακό.

Η ειδική συνεδρίαση της Κνεσέτ για την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, μετά από αίτημα του πρωθυπουργικού γραφείου, εξαιτίας αλλαγών της τελευταίας στιγμής στους συσχετισμούς στο κυβερνητικό σχήμα.

Στην ίδια τη συνεδρίαση, την επίθεση του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης συμπλήρωσε το σποραδικό γιουχάισμα. Ορισμένοι βουλευτές χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την αίθουσα. «Κάτι δεν πηγαίνει καλά» είπε ο πρόεδρος της Κνεσέτ Γιούλι Έντελσταϊν, λέγοντας πως «δεδομένων των συνθηκών» δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς.

Στη σύντομη ομιλία του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησής του. Όταν είπε πως σε αυτούς περιλαμβάνεται και η επιδίωξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, οι άραβες βουλευτές ξέσπασαν σε γέλια ή οργισμένες αντιδράσεις -κάποιοι οδηγήθηκαν εκτός αίθουσας, άλλοι αποχώρησαν οικειοθελώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το γιουχάισμα επανήλθε την ώρα που ο Νετανιάχου διάβαζε τα ονόματα των κυβερνητικών στελεχών του.

Καθώς έστω και το μικρότερο από τα κόμματα που στηρίζουν τον Νετανιάχου είναι ικανό να ρίξει την κυβέρνηση που βασίζεται σε 61 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός άφησε, όπως είπε, την «πόρτα ανοικτή» για επιπλέον κόμματα να λάβουν μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Γιτζάκ Χέρτσογκ, το απέρριψε, χαρακτηρίζοντας «τσίρκο» το νέο κυβερνητικό σχήμα.