Οι Σαουδάραβες βομβαρδίζουν την Υεμένη διότι φοβούνται ότι οι υεμενίτες σιίτες Χούθι εργάζονται για τους Ιρανούς. Βομβαρδίζουν επίσης το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και στη Συρία _ με την βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας και του Μπαχρέιν. Η κυβέρνηση της Συρίας βομβαρδίζει τους εχθρούς της στη Συρία ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ τους εχθρούς της στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς βομβαρδίζουν το ISIS στη Συρία και στο Ιράκ, εν μέρει για λογαριασμό της ιρακινής κυβέρνησης αλλά επ’ ουδενί της συριακής. Οι Αιγύπτιοι βομβαρδίζουν τμήματα της Λιβύης. Οι Ιρανοί βομβαρδίζουν το ISIS στο Ιράκ. Και βεβαίως οι Ισραηλινοί έχουν βομβαρδίσει αρκετές φορές τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στη Συρία, όχι όμως και το ISIS, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent» προσπαθώντας να εξηγήσει ποιος βομβαρδίζει ποιον στη Μέση Ανατολή.
Εκπλήσσομαι που όλοι αυτοί οι πολεμιστές του αέρα δεν συγκρούονται τακτικά ο ένας με τον άλλον. Και αφού οι λιβανέζικη Middle East Airlines είναι η μοναδική διεθνής αεροπορική εταιρεία που πετάει πάνω από τη Συρία, εκπλήσσομαι ακόμη περισσότερο που οι πτήσεις μου από την Βηρυτό στον Κόλπο δεν έχουν καταρριφθεί, παρατηρεί ο βετεράνος αυτός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή που ζει στον Λίβανο τις τελευταίες δεκαετίες.
Η θρησκευτική φύση αυτού του πολέμου είναι προφανής σε όσους ζουν στη Μέση Ανατολή _ αν και όχι στους Αμερικανούς. Οι σουνίτες Σαουδάραβες βομβαρδίζουν τους σιίτες Υεμενίτες, οι σιίτες Ιρανοί βομβαρδίζουν τους σουνίτες Ιρακινούς κ.ο.κ.
Παράδειγμα η πρόσφατη έκκληση του νέου διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και υπουργού Άμυνας, του 34χρονου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για την αποστολή περισσότερων πακιστανών στρατιωτών να πολεμήσουν τους Χούθι (και πιθανώς να συνδράμουν σε εισβολή στην Υεμένη). Αλλά οι Σαουδάραβες πρόσθεσαν το εξής απαράδεκτο: οι Πακιστανοί να στείλουν μόνο σουνίτες στρατιώτες (το 30% του πακιστανικού στρατού είναι σιίτες).
«Ο στρατός και ο λαός του Πακιστάν είναι ενωμένοι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια για να εξαλείψουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας», έγραψε η πακιστανική εφημερίδα «The Nation». Όμως «οι Σαουδάραβες προσπαθούν τώρα όχι μόνο να διχάσουν τον λαό αλλά και τον στρατό. Όταν ένας στρατιώτης φορά τη στολή, πολεμάει για την πατρίδα του και όχι για τις προσωπικές θρησκευτικές του πεποιθήσεις».
Οι μεγάλοι κερδισμένοι όλης αυτής της αιματοχυσίας είναι βεβαίως οι κατασκευαστές όπλων. Η Raytheon και η Lockheed Martin πούλησαν στους Σαουδάραβες πυραύλους αξίας 1,75 δισ. ευρώ μόνο πέρσι. Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει στο Κατάρ 24 αεροπλάνα Rafale αξίας 7,7 δισ. ευρώ ενώ η Αίγυπτος μόλις αγόρασε άλλα 24 Rafale.
Σ’ αυτό το σημείο ο Φισκ υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του ISIS προέρχεται από «ιδιώτες δωρητές» στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στα ΗΑΕ και στο Κουβέιτ.
Περισσότερο από μια δεκαετία αφότου οι Αμερικανοί έσπευσαν να δηλώσουν «αποστολή εξετελέσθη» στο Ιράκ, ο βρετανός βραβευμένος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή επικαλείται τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέ, αρχηγό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος συνόψισε ως εξής τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Βαγδάτη και στο ιρακινό Κουρδιστάν: το Ιράκ, είπε, βρίσκεται σε κατάσταση «πλήρους αποσύνθεσης». Υποψιάζομαι ότι το αυτό ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής, καταλήγει ο Φισκ.