Ο 80χρονος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμαν μπιν Αμπντουλαζιζ αλ Σαουντ αντικατέστησε την Τρίτη 28 Απριλίου τον υπουργό Εξωτερικών και ανιψιό του πρίγκιπα Σαοντ αλ Φειζαλ. Το γεγονός δεν θα είχε ίσως κανένα ευρύτερο ενδιαφέρον αν ο απερχόμενος υπουργός δεν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών με την μεγαλύτερη στον κόσμο διάρκεια θητείας στο ίδιο υπουργείο.
Ο πρίγκιπας Φαιζαλ ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών τον Μάρτιο του 1970, σε ηλικία 25 ετών. Παρέμεινε δηλαδή 45 συνεχόμενα χρόνια στο ίδιο υπουργικό ποστο. Κανένας άλλος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει κάποιον ανάλογο χρόνο υπηρεσίας. Ακόμη και «ο αιώνιος κομισάριος» Αντρει Γκρομικο της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης δεν έμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα περισσότερο από 12 χρόνια.
Από το 1970 έως προχθές ο Σαουδάραβας πρίγκιπας γνώρισε, συζήτησε, διαπραγματεύθηκε και συνεργάστηκε με διακόσιους και πλέον ομολόγους του από 166 διάφορες χώρες, μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeεra. Προήδρευσε σε περισσότερα από 60 διεθνή συμβούλια και ηγήθηκε παναραβικών επιτοπων 34 φορές.
Νέος υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο 53 ετών διπλωμάτης Αμπντελ αλ Ζουμπερ, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον ως πρόσφατα. Είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του ’60 που σαουδάραβας ηγεμόνας διορίζει πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον ο οποίος δεν έχει δεσμούς αίματος με την βασιλική οικογένεια του Ριαντ.