Να αξιοποιήσει την εγγύτητά του με τον Άσαντ καλεί το Ιράν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ώστε να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για μία «πολιτική διέξοδο» στη Συρία. Η Τεχεράνη, είπε, «μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο», σημειώνοντας πως έχει υπόψη της τις επιφυλάξεις άλλων αραβικών χωρών για την επιρροή του Ιράν σε Δαμασκό, Υεμένη και Λίβανο.

Η Μογκερίνι είπε ότι επρόκειτο να θέσει το θέμα στον υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με τον οποίο επρόκειτο να συναντηθεί. Ο Ζαρίφ βρίσκεται, όπως και η Μογκερίνι, στη Νέα Υόρκη για την πενταετή διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Η συζήτηση με τον Ζαρίφ θα περιστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της, διευκρίνισε η Μογκερίνι, στην προσπάθεια οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εντός της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου.

Η ίδια ανέφερε πως αναμένει «μια καρποφόρα συζήτηση» για αυτό το ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τη διάσταση της άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Αλλά «θα συζητήσουμε επίσης για τις κρίσεις στην περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ιράν με εποικοδομητικό τρόπο για να εξευρεθεί μια λύση στη Συρία», ανέφερε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους.

Εκτίμησε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα μπορούσε «να ανοίξει τον δρόμο σε έναν διαφορετικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή».

«Καλούμε το Ιράν να παίξει έναν μείζονα αλλά θετικό ρόλο για να πειστεί το καθεστώς (της Συρίας) να λάβει μέρος σε μια πολιτική μετάβαση από τους ίδιους τους Σύρους», επέμεινε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως» τις προσπάθειες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, του Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο ντε Μιστούρα αναμένεται να αρχίσει νέες διαβουλεύσεις τον Μάιο με όλους τους πρωταγωνιστές της συριακής κρίσης, και το Ιράν έχει προσκληθεί στις συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες είχαν προβάλει ενστάσεις στην πρόταση να συμπεριληφθεί η Τεχεράνη στις διαβουλεύσεις διότι θεωρούν την Τεχεράνη μέρος του προβλήματος. Το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Μογκερίνι όμως επισήμανε ότι η συμμετοχή του Ιράν είναι κρίσιμη. «Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις ανησυχίες πολλών αραβικών χωρών, κι όχι μόνο αραβικών χωρών, για τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή. Αλλά είμαι επίσης πεπεισμένη ότι θα ήταν αφελές να θεωρούμε πως μια χώρα όπως το Ιράν απλά μπορεί να εξαφανιστεί από τον χάρτη», είπε.

Η Μογκερίνι πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.