Πυρπολήσεις οχημάτων και καταστημάτων, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία έκαναν την Βαλτιμόρη να μοιάζει με το Φέργκιουσον μετά την κηδεία του 25χρονου αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι που είχε πεθάνει μετά τη σύλληψή του.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας κατέφυγε στο έσχατο μέτρο της κινητοποίησης της Εθνοφρουράς και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα για μία εβδομάδα.

Το χάος ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (νύχτα προς Τρίτη, ώρα Ελλάδας), μετά την κηδεία του 25χρονου.

Ο Γκρέι είχε πέσει για μία εβδομάδα σε κώμα μετά τη σύλληψή του. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε έρθει να προστεθεί στις υποθέσεις αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών τους τελευταίους μήνες.

Η αστυνομία έχει περιοριστεί να ανακοινώσει ότι έχει θέσει σε διαθεσιμότητα μετ’ αποδοχών τους έξι αστυνομικούς που εμπλέκονταν στη σύλληψή του. Δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία τους ούτε το φυλετικό τους υπόβαθρο.

Στην κηδεία του Γκρέι τη Δευτέρα, το κλίμα ήταν εμφανώς ηλεκτρισμένο. Παρούσα, μετά την έκταση που είχε πάρει η υπόθεση, ήταν και η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ (αφροαμερικανή και η ίδια).

«Στέκομαι δίπλα στην αδελφή του Φρέντι Γκρέι και καλώ οι διαδηλώσεις να μείνουν ειρηνικές» είχε πει η δήμαρχος. Η Βαλτιμόρη, είπε, «έχει παράδοση στις ειρηνικές διαμαρτυρίες για τα πολιτικά δικαιώματα, την οποία πρέπει να τιμήσουμε». Οι εξελίξεις όμως επαλήθευσαν την ανησυχία της για ταραχές.

Φλόγες, πετροπόλεμος με την αστυνομία και λεηλασίες

Τα επεισόδια ξέσπασαν στη συνέχεια σε διάφορα σημεία της πόλης, ξεκινώντας με την πυρπόληση φαρμακείου και λεηλασία μικρών καταστημάτων. Στη συνέχεια, νεαροί συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί σε διάφορα σημεία, πυρπολώντας και οχήματα της αστυνομίας.

Η ένταση, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, δεν φαίνεται να ξεκίνησε από οργανωμένες είχαν διοργανώσει διαμαρτυρίες για το θάνατο του 25χρονου.

Μέχρι τη νύχτα, η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου και είχαν κληθεί αστυνομικές ενισχύσεις από κοντινές περιοχές.

Επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο σημείο που η αστυνομία είχε αρχικά προσπαθήσει να σταματήσει τον Γκρέι, στη συμβολή της λεωφόρου West North και της οδού North Mount. Στη συνέχεια, καταστήματα λεηλατήθηκαν σε κοντινή περιοχή στα βορειοδυτικά.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Λάρι Χόγκαν κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφάσισε την κινητοποίηση της Εθνοφρουράς και προχώρησε στην επιβολή απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας για μία εβδομάδα.

«Η κλήση της Εθνοφρουράς είναι έσχατο μέτρο και ήταν απόφαση που δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία» είπε.

Τα πρώτα μέλη της Εθνοφρουράς είχαν αρχίσει να παίρνουν θέση στους δρόμους κοντά στα μεσάνυχτα.