Καθώς οι τρομακτικές εικόνες από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ κατέκλυζαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο νεπαλέζος σκηνοθέτης Κιράν Τζόσι βρισκόταν στο ξενοδοχείο του στο Πεκίνο. Δεν ήταν όμως μόνο οι εικόνες καταστροφής της γενέτειράς του που τον συγκλόνισαν. Ο ίδιος είχε δει το σκηνικό να επαναλαμβάνεται – στο ντοκιμαντέρ του «Moving Mountains» (Κινούμενα Βουνά) που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και περιελάμβανε συνεντεύξεις με τους ελάχιστους εναπομείναντες επιζώντες από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό 8,2 Ρίχτερ στη χώρα στις 15 Ιανουαρίου 1934.
Τότε, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νεπάλ – κυρίως στο Κατμαντού και άλλοι τόσοι στη γειτονική Ινδία. «Πιστεύαμε ότι υπερβάλλαμε ως προς το μέγεθος της καταστροφής όσον αφορά τις καταστροφές στο ντοκιμαντέρ μας, αλλά τώρα παρακολουθώ τις ειδήσεις και βλέπω ότι η καταστροφή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο Τζόσι, στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post. O Τζόσι, έχει εργαστεί για τη Walt Disney στο Χόλιγουντ και συνέβαλε στη δημιουργία ταινιών όπως «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών».
Το 2008 αποφάσισε να εγκαταλείψει το Χόλιγουντ για να ανοίξει την πρώτη εταιρεία ειδικών εφέ και animation στο Νεπάλ. Με το ντοκιμαντέρ του, ο Τζόσι δεν ήθελε απλά να θυμίσει στους Νεπαλέζους την οδύνη του προηγούμενου σεισμού. Ήθελε να τους κινητοποιήσει προκειμένου να λάβουν μέτρα και να αποτρέψουν μία επανάληψη αυτής της τεράστιας καταστροφής – «Το παρελθόν τους μπορεί να γίνει το μέλλον τους» ήταν το σλόγκαν της ταινίας, που παρουσίαζε δραματικές σκηνές από το πώς θα ήταν το σημερινό Κατμαντού μετά από έναν εξίσου ισχυρό σεισμό. Μόνο που η πραγματικότητα πρόλαβε τη φαντασία.
Τα γραφεία της εταιρείας του υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, αλλά κανείς από τους συνεργάτες του δεν τραυματίστηκε σοβαρά. «Ήμασταν πολύ τυχεροί. Ένας από τους καλλιτέχνες μας κατάγεται από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού. Είπε ότι το χωριό του σχεδόν κατεδαφίστηκε» είπε ο Τζόσι. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 3700.