Ο σεισμός του Σαββάτου στο Νεπάλ διήρκεσε μόλις ένα λεπτό αλλά αυτό ήταν αρκετό για να καταστρέψει ιστορία αιώνων. Τουλάχιστον τα τέσσερα από τα επτά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που βρίσκονται στην κοιλάδα του Κατμαντού υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Ανάμεσά τους η πλατεία Ντέρμπαρ (πλατεία της αυλής του παλατιού), η κεντρική ιστορική πλατεία στην παλαιά πόλη του Κατμαντού, που περιστοιχιζόταν από ιστορικά μνημεία, έχει ισοπεδωθεί. Μεταξύ των μνημείων που καταστράφηκαν είναι ο πύργος Νταραχάρα που πριν τον σεισμό κυριαρχούσε στο τοπίο της πρωτεύουσας αλλά σήμερα δεν υπάρχει πια. Τον πύργο αυτό είχε χτίσει ο πρώτος πρωθυπουργός του Νεπάλ το 1832 και ήταν δημοφιλής στους τουρίστες που σκαρφάλωναν τα 200 και πλέον σκαλοπάτια για να θαυμάσουν τη θέα από την κορυφή. Πολλά ακόμη από τα παλάτια και τους ναούς που περιστοιχίζουν την πλατεία Ντέρμπαρ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Δύο ακόμη πλατείες Ντέρμπαρ, στις πόλεις Μπακταπούρ και Πατάν στην κοιλάδα του Κατμαντού, έχουν καταστραφεί. Στο Μπακταπούρ, την καλύτερα διατηρημένη παλαιά πόλη του Νεπάλ, τα μισά σπίτια και το 80% των ναών χάσκουν μισογκρεμισμένα.
Ο κύριος ναός στην πλατεία του Μπακταπούρ έχασε την οροφή του ενώ ο ναός Βατσάλα Ντούργκα του 16ου αιώνα, διάσημος για τους τοίχους από αμμόλιθο και τις παγόδες με την χρυσή κορυφή, καταστράφηκε ολοσχερώς. Στο Πατάν, η πλατεία Ντέρμπαρ του 3ου αιώνα έγινε ένας σωρός από χαλάσματα.
Το συγκρότημα του βουδιστικού ναού στο Σουαγιαμπουνάθ, κοντά στο Κατμαντού, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία του Νεπάλ, υπέστη σοβαρές ζημιές. Σε ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος γκρεμίστηκε η πρόσοψη. Αλλά η περίφημη κεντρική στούπα (θόλος βουδιστικού ναού) με τα ζωγραφισμένα μάτια του Βούδα στέκεται ακόμη όρθια.
Ζημιές υπέστησαν επίσης η στούπα του Μπουντανάθ και ο ινδουιστικός ναός Πασουπατινάθ.
Δεν είναι σαφές αν όλα ή μερικά από τα παραπάνω μνημεία μπορούν να αναστηλωθούν ή καταστράφηκαν για πάντα. Πάντως πολλά από τα μνημεία που είχαν ισοπεδωθεί στον ακόμη πιο καταστροφικό σεισμό του 1934 είχαν αναστηλωθεί, μεταξύ των οποίων και ο πύργος Νταραχάρα στην πλατεία Ντέρμπαρ του Κατμαντού.