Άνοιξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα στο Καζακστάν για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Νουρσουλτάν Ναζαμπάγεφ έχει ουσιαστικά εξασφαλισμένη εκ των προτέρων τη νίκη, για πέμπτη φορά.

Η διαδικασία στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής 9,5 εκατ. ψηφοφόροι, που καλούνται να προσέλθουν σε 9.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, θα ολοκληρωθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή του Καζακστάν.

Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για τη νίκη του 74χρονου Ναζαρμπάγεφ, του αυταρχικού αλλά παρ’ όλ’ αυτά δημοφιλούς προέδρου της άλλοτε σοβιετικής κεντρασιατικής δημοκρατίας, την οποία κυβερνά από το 1991.

Η αντιπολίτευση δεν έχει ουσιαστικά κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογές αυτές, στις οποίες ο Ναζαρμπάγεφ τίθεται αντιμέτωπος με δύο πολιτικούς που παρατηρητές χαρακτηρίζουν πρακτικά υποστηρικτές του.

Ο Ναζαρμπάγεφ δήλωσε “βέβαιος” ότι οι εκλογείς “θα επιλέξουν την πολιτική της σταθερότητας, της ανάπτυξης (…) και της αρμονίας στη χώρα μας”, σε ένα διάγγελμά του προς τους πολίτες που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία, στην διεξαγωγή της οποίας θα είναι παρόντες πάνω από 1.000 διεθνείς παρατηρητές, για να αποδείξουν, με «πειστικό τρόπο» την «ενότητά τους» σε όλο τον κόσμο.
Ο Ναζαρμπάγεφ εξελέγη πρόεδρος για πρώτη φορά το 1991 —ήταν ο μοναδικός υποψήφιος— και επανεξελέγη το 1999, το 2005 και 2011, κάθε φορά με θεαματικά ποσοστά, που ξεπερνούσαν ακόμη και το 80% των ψήφων. Πάντως οι διεθνείς παρατηρητές δεν χαρακτήρισαν ποτέ ελεύθερες ή δίκαιες τις διαδικασίες αυτές.

Αντίπαλοι του Ναζαρμπάγεφ είναι ο 68χρονος Τουργκούν Σιζντίκοφ, υποψήφιος του Κομμουνιστικού Λαϊκού Κόμματος (προέκυψε από τη διάσπαση του ΚΚ του Καζακστάν το 2004), γνωστός για τις επιθέσεις του εναντίον της παγκοσμιοποίησης, του Χόλιγουντ, των χάμπουργκερ και των βιντεοπαιγνιδιών, και ο 63χρονος Αμπελγκάζι Κουσάινοφ, υπουργός επί σειρά ετών, που επικέντρωσε την εκστρατεία του σε περιβαλλοντικά θέματα.

Περίπου το 91% των πολιτών του Καζακστάν εμφανίζεται να επιδοκιμάζει την πολιτική του Ναζαρμπάγεφ, σύμφωνα με μια έρευνα της Ipsos Mori που είχε δημοσιευθεί την περασμένη Τρίτη. Μολονότι το Καζακστάν απέχει πολύ από το να μπορεί να χαρακτηριστεί υπόδειγμα δημοκρατίας, παραμένει η πιο ακμάζουσα οικονομικά χώρα στην Κεντρική Ασία.