Ενώ οι έρευνες για επιζώντες στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζονται, ο προσωρινός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 5.057 νεκρούς σύμφωνα με την αστυνομία. Η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 10.000.

Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 8.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες.

Στο Κατμαντού, οι νεκρικές πυρές συμπληρώνουν το τοπίο με τα άδεια, ακατάλληλα κτίρια, τα ερείπια και τις σκηνές. Οι νεκροί αποτεφρώνονται εδώ και δύο ημέρες, πολλές φορές με την πιο πρόχειρη δυνατή προετοιμασία και ακόμη και σε πλατείες.

Oι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους συγκεκριμένα τους 7.953, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οι αριθμοί αυτοί, υπενθυμίζεται, αφορούν μόνο το Νεπάλ: Θύματα από τον καταστροφικό σεισμό υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ινδία και στις περιοχές του Θιβέτ, που φτάνουν περίπου τους 100.

Όσοι έχουν μείνει στην πρωτεύουσα Κατμαντούν προσπαθούν να φύγουν με κάθε δυνατό μέσο. Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ πολλά από τα κτίρια που δεν έχουν πέσει θεωρούνται ακατάλληλα -ενώ ο κίνδυνος των μετασεισμών παραμένει.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι καπνοί από τους νεκρούς που αποτεφρώνονται εδώ και δύο ημέρες, πολλές φορές με την πιο πρόχειρη δυνατή προετοιμασία και ακόμη και σε πλατείες.

Μοναδική καλή είδηση είναι ότι οι περίπου 100 ορειβάτες που είχαν παγιδευτεί στους καυταυλισμούς στο Έβερεστ, υπό την απειλή χιονοστοιβάδων, απομακρύνθηκαν. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού με εναέρια ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες, καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να μεταφέρουν παρά μέχρι δύο άτομα.

OHE: Πάνω από 8 εκατομμύρια οι πληγέντες

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως ο σεισμός στο Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης.

Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν μόλις τη Δευτέρα πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν στάγδην προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.



Ματαιώθηκε η αποστολή της ελληνικής μονάδας έρευνας – διάσωσης στο Νεπάλ

Δεν έφυγε στις 8 το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο, η ελληνική αποστολή με πυροσβέστες και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ για το σεισμόπληκτο Νεπάλ, λόγω της αδυναμίας προώθησής της από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού.

Στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί, στην Ινδία, επικρατεί κίνηση με συνεργεία και άλλων χωρών που καταφθάνουν προς βοήθεια, τα οποία είναι όμως δύσκολο να προωθηθούν στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές.

Κατά αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές αποστολές έρευνας-διάσωσης που επρόκειτο να μεταβούν στο Νεπάλ, μαζί τους και η ελληνική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δυσκολία μετάβασης στις πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζουν και οι αποστολές που έχουν φτάσει ήδη στο Νέο Δελχί.

Η ελληνική αποστολή, με 25 διασώστες, περίμενε έτοιμη επί ένα τρίωρο στο αεροδρόμιο της Αθήνας για να αναχωρήσει για το Κατμαντού με ειδική πτήση της Aegean.

Το αεροσκάφος, με προγραμματισμένη αναχώρηση στις 20:00, από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», θα μετέφερε την 1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Έρευνας – Διάσωσης (MUSAR) που συστήθηκε για την παροχή βοήθειας, αποτελούμενη από 20 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ αποτελούμενη από έναν ιατρό και 4 άτομα παραϊατρικό προσωπικό.

Από το Νέο Δελχί και με τη συνδρομή της Πρεσβείας μας στην Ινδία, οι ομάδες διάσωσης επρόκειτο να μεταφερθούν στο Κατμαντού.

Η μεταφορά της ελληνικής ομάδας διάσωσης από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού κατέστη αδύνατη, παρά τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των διπλωματικών μας αρχών στην Ινδία να διασφαλίσουν την μεταφορά των Ελλήνων μέσω ενός βελγικού στρατιωτικού αεροσκάφους, καθώς η ινδική πλευρά δήλωσε αδυναμία να ολοκληρώσει την αποστολή.

Κατμαντού, πόλη σκηνών ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται

Η εικόνα της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι ένα μείγμα άδειων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές (όσων δεν έχουν γκρεμιστεί) με σκηνές στους δρόμους στις οποίες κοιμούνται οι κάτοικοι.

Ο χορός των μετασεισμών συνεχίζεται: Μετά τον ισχυρότερο μετασεισμό της Κυριακής, που έφτασε τους 6,7 βαθμούς, η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με δονήσεις της τάξης των 4-5 βαθμών.

Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με γυμνό μάτι: Πολλά από τα σπίτια που έχουν μείνει όρθια είναι πλέον ακατάλληλα και, ακόμη κι όταν οι μετασεισμοί σταματήσουν, η χώρα θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Όσοι μπορούν, προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Οι δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία είναι γεμάτοι, ενώ στο αεροδρόμιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Έξω από την πρωτεύουσα, αρκετές κοινότητες είναι ακόμη αποκλεισμένες και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν έστω και για να σχηματίσουν εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.

Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Λαμτζούνγκ, που είναι εκείνη με περισσότερες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η πρόσβαση από το κοντινό Κατμαντού μπορεί να χρειαστεί υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και έξι ώρες.

New York Times: Εικόνα απελπισίας σε ένα πολύπαθο Νεπάλ

Το σπίτι της και το χωριό της κοντά στο επίκεντρο του σεισμού καταστράφηκαν, ο παππούς της σκοτώθηκε και κανείς από τον έξω κόσμο – ούτε στρατιώτης ούτε αστυνομικός ή κάποιο σωστικό συνεργείο – δεν ήρθε για να βοηθήσει.

Η Μπίμα Λάμα, μια Νεπαλέζα που ζει στο Νέο Δελχί, δημιούργησε αυτή την εικόνα με βάση σκόρπιες τηλεφωνικές συνομιλίες με κατοίκους του χωριού της που έχουν μείνει άστεγοι. Τέτοιες ιστορίες θα ακουστούν πολλές τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα σωστικά συνεργεία θα προσπαθούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, αναφέρουν οι New York Times.

Η χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο σεισμός. Και η φυσική καταστροφή είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα που έχουν προκαλέσει δεκαετίες πολέμου και πολιτικής παράλυσης, προσθέτει η εφημερίδα.

Μια μαοϊκή εξέγερση που κράτησε δέκα χρόνια έλαβε τέλος το 2006, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν μπορέσει από τότε να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύνταγμα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και επανειλημμένες υποσχέσεις για επίτευξη συναίνεσης. Ακόμη κι οι Κινέζοι έστειλαν βοήθεια για τις πρόσφατες εκλογές του Νεπάλ, παρόλο που στερούνται σχετικής πείρας…

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σούσιλ Κοϊράλα δεν βρισκόταν στη χώρα την ώρα της καταστροφής, αλλά είχε πάει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, δείχνει πόσο αποδυναμωμένο είναι το Νεπάλ.

Πολλοί Νεπαλέζοι διηγούνται τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τραγωδίας αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις.

Ο Ασουτράζ Σουμπέντι, ένας επιχειρηματίας που τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα δεν είναι θύμα μόνο του Εγκέλαδου. «Ο αδελφός μου κι εγώ εργαζόμαστε στην οικοδομική βιομηχανία και ξέρουμε ότι τα κτίρια χτίζονται χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας», τονίζει.

Η χώρα έχει μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, αλλά σε πόλεις όπως η Κατμαντού δεν υπάρχει ηλεκτρικό για 14 ώρες την ημέρα. Η φτώχεια είναι εκτεταμένη, η μόλυνση του περιβάλλοντος ασφυκτική και οι στατιστικές της υγείας τρομακτικές.

Η μετανάστευση είναι πρωτοφανής: το 2014, κάπου 1.500 Νεπαλέζοι έφευγαν κάθε μέρα για το εξωτερικό σε αναζήτηση προσωρινής απασχόλησης. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1996 ήταν έξι. Καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα, κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι χωριά όπως αυτό της Μπίμα Λάμα να κατοικούνται μόνο από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Αντρες βλέπει κανείς μόνο στις φωτογραφίες.

«Ελπίζω ότι αυτή η τρομερή καταστροφή θα επιβάλει επιτέλους μια πολιτική συναίνεση στην πολιτική ελίτ της χώρας», λέει ο Σιάμ Σαράν, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στο Νεπάλ.

Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών την Κυριακή

Ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών, έπληξε σήμερα το Νεπάλ και την Ινδία, με αποτέλεσμα νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.

«Άλλος ένας, έχουμε έναν μετασεισμό αυτήν ακριβώς τη στιγμή», είπε ο Ινδός ορειβάτης Αρτζούν Βατζπάι που βρισκόταν στο όρος Μακάλου, 20 χιλιόμετρα από το Έβερεστ και εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters.

Στο βάθος της γραμμής ακούγονταν κραυγές και ήχοι παρόμοιοι με αυτούς που κάνουν οι χιονοστιβάδες όταν πέφτουν.

Από τον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκάβαν έστειλε μήνυμα μέσω Twitter ότι έχουν προκληθεί τρεις νέες χιονοστιβάδες.


Διεθνής κινητοποίηση για βοήθεια στο Νεπάλ

Επί ποδός βρίσκονται ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και κυβερνήσεις παγκοσμίως για την παροχή βοήθειας στο Νεπάλ μετά τον φονικό σεισμό του Σαββάτου.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου έχει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ, η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ετοιμάζονται ενισχύσεις από το Παρίσι. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.

Στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων αλλά και στην παροχή βοήθειας στους τραυματίες συμμετέχουν εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού.

Επιπλέον, η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λόγο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la Faim έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.

Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία έχει καταγραφεί η στιγμή του φονικού σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στο Νεπάλ το Σάββατο.




Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες

Στην Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Μια ομάδα διασωστών, με επικεφαλής τον αξιωματικό Σάντος Νεπάλ, προσπαθούσε όλη τη νύχτα να ανοίξει δίοδο σε ένα από τα κτίρια αυτά. Ήταν όμως αναγκασμένοι να σκάβουν με τα χέρια και με εργαλεία χειρός γιατί είναι αδύνατον να περάσουν βαριά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, από τα σοκάκια της αρχαίας πόλης. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν παγιδευμένοι μέσα», είπε ο Σάντος δείχνοντας τα ερείπια της τριώροφης κατοικίας.

Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης. Ένας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς. «Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη», είπε ο αστυνομικός την ώρα που ένα ασθενοφόρο έφερνε άλλα τρία θύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τριμπούβαν.

Τα πτώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στοιβάζονταν σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Απ’ έξω, μια 30χρονη γυναίκα θρηνούσε για τον σύζυγό της: «Θεέ μου, γιατί πήρες μόνο αυτόν; Πάρε κι εμένα».

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους. «Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους», είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.

Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη κι αυτοί που μπόρεσαν να κοιμηθούν για λίγο, ξυπνούσαν από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Πώς να κοιμηθούμε; Το έδαφος τρέμει συνεχώς. Μόνο να προσευχόμαστε μπορούμε, να σταματήσει αυτό και να γυρίσουμε στα σπίτια μας», είπε ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος, ο Νίνα Σρέστρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Επιχείρηση διάσωσης στα Ιμαλάια17 οι νεκροί στην κατασκήνωση βάσης στο Εβερεστ

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα. Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς σήμερα το πρωί, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο», έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια: «Πολλοί νεκροί.
Πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Θα πεθάνουν κι άλλοι αν δεν έρθουν ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν».

Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στην Κατμαντού.

Ο Αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα. «Προσευχόμαστε για όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα αυτή», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Jagged Globe, η ταξιδιωτική εταιρεία που είχε οργανώσει την ορειβατική αποστολή.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου. Σε άλλο μήνυμά του στο Twitter ο Γκάβαν ανέφερε ότι ο ορειβάτης Γουίλι Μπενέγκας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στον καταυλισμό 1 για να παραδώσει σχοινιά, αξίνες και άλλα σύνεργα στους παγιδευμένους ορειβάτες.

«Βασική προτεραιότητά μας είναι να τους φέρουμε στον καταυλισμό βάσης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να περάσουν από το Κούμπου ή αν θα χρειαστεί να τους παραλάβουμε από εκεί με ελικόπτερα» ανέφερε ο Στιβ Μόφατ, ένας οδηγός και συντονιστής ορειβατικών αποστολών της εταιρείας Adventure Consultants της Νέας Ζηλανδίας.
Στην οροσειρά Αναπούρνα, όπου πέρσι είχαν σκοτωθεί πολλοί Νεπαλέζοι σέρπα στο χειρότερο ορειβατικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στη χώρα, πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

Σώοι όλοι οι ορειβάτες στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του Εβερεστ

Όλοι οι ορειβάτες, περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε χιονοστιβάδα στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.
Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.

Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν και έξι ελικόπτερα μπόρεσαν να προσγειωθούν στην περιοχή. «Οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι σε φορεία και τα ελικόπτερα προσγειώνονται — μισή ντουζίνα σήμερα το πρωί. Ο καιρός είναι καλός, υπάρχει λίγο χιόνι», εξήγησε η Αμού Καναμπιλί.

Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.

Ένας ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, «κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι».
Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα-Εκκλήσεις για βοήθεια από την διεθνή κοινότητα

Εχθές Σάββατο 25 Απριλίου η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 1000 νεκρούς.

Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), σε απόσταση περίπου 80 χλμ. ανατολικά της πόλης Ποκάρα.

Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολη.

Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών του Νεπάλ Μινέντρα Ριτζάλ έκανε λόγο για «τεράστιες ζημιές» στο επίκεντρο, από όπου οι πληροφορίες φτάνουν με το σταγονόμετρο.

«Χρειαζόμαστε στήριξη από αρκετές διεθνείς υπηρεσίες που έχουν τη γνώση και τον εξοπλισμό να διαχειριστούν το είδος της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε τώρα» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας διέταξε την άμεση αποστολή βοήθειας και ιατρικών ομάδων στο Νεπάλ, καθώς και την εκκένωση των περιοχών από ινδούς τουρίστες.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ προσέφερε «όλη τη δυνατή βοήθεια» προς τη γειτονική χώρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2χλμ. Η αρχική εκτίμηση των αμερικανών ήταν για δόνηση 7,5 βαθμών και εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων.

Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι ισχυρότατοι με τον πλέον ισχυρό να φτάνει τους 6,6 βαθμούς.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια, βουδιστικοί ναοί, αλλά και ένας πύργος του 19ου αιώνα. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του.

Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.