Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών στη Μεσόγειο τήρησαν οι ηγέτες των «28» της ΕΕ κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) και αναμένονται οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τα προσχέδια μιλούν για περισσότερα κεφάλαια για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, ενώ οι φωνές για ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων διακινητών φτάνουν ακόμη και σε εξέταση σχεδίων για καταστροφή των σκαφών πριν ξεκινήσουν.

Στο τραπέζι και το ζήτημα των διαδικασιών για άσυλο αλλά και οι επαναπροωθήσεις.

Πώς διαμορφώθηκε το πλαίσιο της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής

Η ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών».

Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum -που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Η ΕΕ βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με επικρίσεις για το πώς γίνεται η αξιολόγηση των αιτημάτων για άσυλο, και ορισμένες φωνές -που δύσκολα ωστόσο θα φτάσουν μέχρι το τραπέζι της Συνόδου- ζητούν θεσμοθέτηση πιο αποτελεσματικών διαδικασιών.

Επιπλέον, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διαμαρτύρονται πως αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος και πάγια αφήνουν αιχμές για το ότι οι χώρες του Βορρά θα έπρεπε να υποδέχονται περισσότερους πρόσφυγες -ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με πρωτοβουλία του οποίου συγκαλείται η Σύνοδος της Πέμπτης, επανέλαβε αυτό το αίτημα και σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα στους αμερικανικούς New York Times.

Προσχέδια των αποφάσεων της Συνόδου που κυκλοφορούν στον ευρωπαϊκό Τύπο μιλούν για ενίσχυση των κεφαλαίων που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις στα νερά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προτείνεται να διπλασιαστεί από τα 3 στα 6 εκατ. ευρώ ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τη Frontex με στόχο να ενισχυθούν τα μέσα των «Τρίτων» και «Ποσειδών».

Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δικτύων των διακινητών. Πρέπει «να αναλάβουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να αναγνωρίζουμε, να αιχμαλωτίζουμε και να καταστρέφουμε τα πλοία προτού τα χρησιμοποιήσουν οι διακινητές» αναφέρεται στο προσχέδιο που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο.

Από την πλευρά του, το Reuters επικαλείται ξεχωριστά προσχέδιο των αποφάσεων, στο οποίο προβλέπεται η ανασύσταση της επιχείρησης της Mare Nostrum.

Ο άλλος πυλώνας του σχεδίου αφορά την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων. Προτείνεται στα κράτη να υποδέχονται «τουλάχιστον 5.000 πρόσωπα που θα έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» στο πλαίσιο ενός σχεδίου επανεγκατάστασης.

Τέλος, ο βρετανικός Guardian επικαλείται από την πλευρά του προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο κάνει λόγο για μόνο 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης και επαναπροώθηση των υπολοίπων. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι οι ελπίδες για σημαντική επέκταση του ρόλου των επιχειρήσεων οδεύουν πως διάψευση.