Ένας από τους πρώην αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεϊν φέρεται να οργάνωσε την κατάληψη της βόρειας Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος και το Der Spiegel απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία του. Όπως αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, τα έγγραφα αποκαλύπτουν μία οργάνωση, η οποία αν και φαινομενικά οδηγείται από θρησκευτικό φανατισμό, στην πραγματικότητα είναι άκρως υπολογιστική. Τριάντα – μία σελίδες χειρόγραφων σημειώσεων, γραφικών παραστάσεων και προγραμμάτων σκιαγραφούν την εικόνα του ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία.
Πρόκειται για τη δουλειά του Σαμίρ Αμπντ Μουχάμαντ αλ Χλιφάουι, πρώην αξιωματικού της αεροπορίας στο καθεστώς του Σαντάμ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Χάτζι Μπακρ. Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, η κατάληψη της βόρειας Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη από τον Χάτζι Μπακρ, που χρησιμοποίησε τεχνικές παρακολούθησης, κατασκοπίας, απαγωγών και δολοφονιών των υπηρεσιών ασφαλείας του Σαντάμ. Ακόμη και με το ψευδώνυμό του, o Μπακρ, αναφέρει το Spiegel, δεν ήταν ευρέως γνωστός. Αλλά αυτό ήταν μέρος του σχεδίου. Ο Χάτζι Μπακρ, κινούσε για χρόνια τα νήματα στο Ισλαμικό Κράτος και πρώην μέλη της οργάνωσης τον αποκαλούν ηγετική μορφή της. «Κατά μία έννοια, τα έγγραφα αυτά συνιστούν τις οδηγίες για τον πιο επιτυχημένο τρομοκρατικό στρατό στην πρόσφατη Ιστορία» γράφει το ρεπορτάζ.
Αλλά όταν ο Μπακρ πέθανε – εκτιμάται ότι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με σύρους αντάρτες τον Ιανουάριο του 2014 – άφησε πίσω του τα πολύ σημαντικά αρχεία του, στα οποία περιγράφεται πώς ένα κράτος σταδιακά κατακτάται.«Αυτό που ο Μπακρ αποτύπωσε στα χαρτιά, σε κάθε σελίδα, με προσεκτικά σχεδιασμένα κουτάκια για τις επιμέρους ευθύνες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα σχέδια κατάκτησης της Συρίας» γράφει το ρεπορτάζ. Δεν επρόκειτο για κάποιο μανιφέστο πίστης, αλλά ένα τεχνικά άρτιο σχέδιο για την δημιουργία του ισλαμικού χαλιφάτου. Μεταξύ του 2006 και του 2008, ο Μπακρ φέρεται να ήταν σε αμερικανικά κέντρα κράτησης όπως στο Αμπού Γκράιμπ.
Το 2010, ο ίδιος και μερικοί ακόμη αξιωματικοί των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, έχρισαν τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, με σκοπό να προσδώσουν στην οργάνωση «θρησκευτικό πρόσωπο». Τα έγγραφα του Μπακρ βρίσκονταν κρυμμένα σε ένα σπίτι στη βόρεια Συρία. Δύο χρόνια αργότερα, ο Μπακρ ταξίδεψε στη βόρεια Συρία για να επιβλέψει την κατάκτηση της χώρας από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν το πώς σχεδιάστηκε αυτή η επιχείρηση, αρχικά στη βόρεια Συρία και έπειτα στο Ιράκ. Το Spiegel κατάφερε να τα αποσπάσει έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις με σύρους αντάρτες στο Αλέπο, οι οποίοι τα πήραν από το Ισλαμικό Κράτος όταν το ανάγκασαν να εγκαταλείψει την περιοχή στις αρχές του 2014.
Η οργάνωση στρατολογούσε υποστηρικτές του, αφού πρώτα τους κατασκόπευε για να διαπιστώσει αν επρόκειτο για εγκληματίες, ομοφυλόφιλους ή αν είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις προκειμένου να μπορούν να τους εκβιάζουν αργότερα. Οι κατάσκοποι του Ισλαμικού Κράτους στόχευαν συγκεκριμένες πόλεις και συγκέντρωναν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για αυτές: ποιοί ζούσαν εκεί, ποιός ήταν αρχηγός, ποιές οικογένειες ήταν θρησκευόμενες, πόσα τεμένη είχαν, ποιός ήταν ο ιμάμης, πόσοι και ποιοί κάτοικοι είχαν δημοκρατικές πεποιθήσεις κ.ο.κ.
Τα έγγραφα κάνουν λόγο για έναν «εμίρη» σε κάθε επαρχία, που έχει τον ρόλο του διοικητή. Αυτός είναι υπεύθυνος για τις απαγωγές, τις δολοφονίες, την κατασκοπία πολιτών και την επίβλεψη των υπόλοιπων εμίρηδων. Όπως φαίνεται από τα έγγραφα, το Ισλαμικό Κράτος ήθελε από τη μία να γνωρίζει τα πάντα για τις περιοχές που κατακτούσε και τους κατοίκους τους και από την άλλη να εξαπατά τους πάντες για τους πραγματικούς του στόχους. Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει μία σύνθετη δομή παρακολούθησης και ελέγχου και μπορεί εύκολα να αναγνωρίζει τις εσωτερικές διαμάχες και να τις καταστείλει. Όσοι βρίσκονται υπό την κυριαρχία του, γράφει το Spiegel, είναι δυστυχισμένοι αλλά έχουν ελάχιστα περιθώρια να οργανωθούν, να εξοπλιστούν και να επαναστατήσουν.