Φόβοι για πολλούς περισσότερους μετανάστες από 700 που ήταν η αρχική εκτίμηση ανακύπτουν μετά από μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε στο Κανάλι της Σικελίας ίσως να έφταναν και τους 950.

«Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες -πράγμα που η Ακτοφυλακή θεωρεί ότι θα εξηγούσε γιατί το πλοίο βυθίστηκε. «Βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, έχοντας ανασύρει μέχρι στιγμής μόνο 24 σορούς.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευε η εφημερίδα Times of Malta την Κυριακή, το σκάφος μετέφερε έως και 700 μετανάστες. Μετά την ανατροπή του και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα. Σε εξέλιξη παραμένει μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Το σκάφος που μετέφερε 500 – 700 μετανάστες ανετράπη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Στην Κατάνη της Σικελίας πρόκειται να μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 23 σοροί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης, σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών…

Εάν επιβεβαιωθεί το μέγεθος της τραγωδίας, τότε θα πρόκειται για τη χειρότερη που θα έχει σημειωθεί στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές Ακτές.

Έκκληση του Πάπα προς την Ευρώπη

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υπόσχεση που δίνει η Ιταλία να καλωσορίσει τους πολλούς μετανάστες που -ρισκάροντας τις ζωές τους- ζητούν να γίνουν δεκτοί» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Είναι φανερό ότι το μέγεθος του φαινομένου απαιτεί πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή» τόνισε.

Δεν πρέπει ποτέ να κουραστούμε να ζητάμε μεγαλύτερη δέσμευση από την Ευρώπη και από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Πάπας.

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, δήλωσε: «Εδώ και καιρό, η Ιταλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη Μεσόγειο, το λίκνο του πολιτισμού μας».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, έχει δηλώσει ότι μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική θα παρουσιαστεί μέσα στον Μάιο και έχει καλέσει τα κράτη – μέλη να συνδράμουν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Μεσόγειο.

Βαθιά συγκλονισμένη η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «βαθιά συγκλονισμένη» από το νέο ναυάγιο ενός σκάφους με μετανάστες σήμερα στη Μεσόγειο, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι στοίχισε τη ζωή 700 ανθρώπων, και ανακοίνωσε την προσεχή πραγματοποίηση μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα.

«Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου.

Ωστόσο, επιπλέον της στρατηγικής αυτής, «είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ένα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες», επέμεινε η Επιτροπή.

Με το στόχο αυτό θα οργανωθεί κοινή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ανακοίνωσε η Επιτροπή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα.

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνόδου ήταν ήδη στα σκαριά και προβλεπόταν να διεξαχθεί «πριν από τον Ιούλιο», σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διπλωμάτη.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών», πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.

«Έχουμε πει πολλές φορές «φτάνει πια». Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο», τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη», πρόσθεσε.