Η Γερμανία παραμένει σε κατάσταση «πρωτοφανούς σοκ» μετά τη συντριβή του αεροπλάνου της γερμανικής εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις στις 24 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, στη διάρκεια της τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας.

«Εξακολουθούμε να είμαστε σε κατάσταση πρωτοφανούς σοκ» δήλωσε ο Γκάουκ ενώπιον 1.400 ανθρώπων στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 500 συγγενείς των 150 επιβαινόντων.

Μετά την αεροπορική αυτή τραγωδία, που προκάλεσε τον θάνατο 150 ανθρώπων, εκ των οποίων 72 Γερμανοί και 50 Ισπανοί, «κάτι καταστράφηκε, που κανείς σε αυτό τον κόσμο δεν μπορεί πλέον να διορθώσει», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος, εμφανώς συγκινημένος.

«Για πολλούς από εμάς το σοκ ήταν ίσως ακόμη πιο ισχυρό όταν μάθαμε ότι το δυστύχημα δεν προκλήθηκε απ’ ό,τι φαίνεται από τεχνικό πρόβλημα, αλλά από την ηθελημένη ενέργεια ενός ανθρώπου. Αυτός προφανώς πήρε μαζί του στον θάνατο, που επιζητούσε για τον εαυτό του, πολλούς άλλους» πρόσθεσε ο Γκάουκ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν επίσης παρούσα στην τελετή, αλλά δεν πήρε το λόγο. Παρόντες ήταν επίσης οι πρόεδροι της Άνω και της Κάτω Βουλής της Γερμανίας, ενώ οι σημαίες σ’ όλη τη χώρα κυμάτιζαν μεσίστιες.

Στην τελετή, που ξεκίνησε στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και διήρκησε δύο ώρες, εναλλάσσονταν ομιλίες, ύμνοι, μουσική και προσευχές.

Ένα μουσικό σύνολο από το λύκειο της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, της μικρής πόλης απ’ όπου κατάγονταν 16 μαθητές και δύο καθηγητές που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, έπαιξαν τη μουσική από την ταινία «Η λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Σε κάθε ένα από τα καθίσματα του ναού είχε τοποθετηθεί ένας μικρός ξύλινος σταυρός και στα σκαλιά του ιερού 150 αναμμένα κεριά που συμβόλιζαν τα 150 θύματα της συντριβής, περιλαμβανομένου του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Deutsche Welle, οι γονείς του Λούμπιτς είχαν προσκληθεί στην τελετή, όμως αρνήθηκαν την πρόσκληση.

«Πολλοί άνθρωποι στη χώρα ένιωσαν ένα φοβερό και βαρύ μίγμα συναισθημάτων: απίστευτη φρίκη, κατάπληξη, πένθος που σε πολλούς μετατράπηκε σε οργή» επεσήμανε στην ομιλία του ο Γκάουκ.

«Τελικά, δεν θα μάθουμε τι γινόταν στο κεφάλι του συγκυβερνήτη» πρόσθεσε ο ίδιος. «Ίσως αυτό είναι που μας τρομάζει τόσο: η τρέλα αυτού που συνέβη […] καθώς και το κακό που αποκαλύφθηκε».

Ο γερμανός πρόεδρος ευχαρίστησε τους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν μετά την τραγωδία, αναφερόμενος κυρίως στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους ορειβάτες, τους νοσοκόμους, τους γιατρούς, αλλά και τις γαλλικές αρχές και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Ευχαριστώ επίσης όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που συμμερίστηκαν τον πόνο των συγγενών των Γερμανών θυμάτων. Άνοιξαν τα σπίτια και τις καρδιές τους […] Για αυτή τη συγκινητική κίνηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας είμαστε βαθιά ευγνώμονες» κατέληξε ο Γκάουκ.