Δύναμη 300 αμερικανών αλεξιπτωτιστών έφθασε στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσει στρατιώτες της ουκρανικής εθνοφρουράς στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων στη δυτική χώρα, ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ο αμερικανικός στρατός.

«Η παρουσία και η συμμετοχή εκπαιδευτών και ειδικών από τρίτες χώρες στο ουκρανικό έδαφος, όπου η εγχώρια ουκρανική σύγκρουση παραμένει ανεπίλυτη, δεν διευκολύνει τη διευθέτηση της σύγκρουσης και τη δημιουργία καλού κλίματος, αντίθετα αποσταθεροποιεί σοβαρά την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», επέκρινε την Παρασκευή το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Οι αμερικανοί στρατιώτες που ανήκουν στην 173η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία έφθασαν στο Γιαβορίβ της περιοχής Λβίβσκα, κοντά στα πολωνικά σύνορα, και θα εκπαιδεύσουν 900 στρατιώτες της ουκρανικής εθνοφρουράς, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Η ουκρανική εθνοφρουρά, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, συγκροτείται από εθελοντές που ανήκαν σε ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας του Μαϊντάν, του φιλοευρωπαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας στο κέντρο του Κιέβου που πνίγηκε στο αίμα τον Φεβρουάριο του 2014.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει έξι μήνες με τους αμερικανούς εκπαιδευτές να εναλλάσσονται κάθε δίμηνο. Στόχος των αμερικανών στρατιωτών είναι να μάθουν στους ουκρανούς στρατιώτες όχι μόνο τεχνικές μάχης, αλλά να διατηρούν και να ενισχύουν τον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία του στρατιωτικού προσωπικού, δήλωσε ο αμερικανός διοικητής Τζος Μέντες.

Η άφιξη αυτή αλλά και οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας που κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι υποκίνησαν το κίνημα διαμαρτυρίας Μαϊντάν, που οδήγησε στην πτώση της φιλορωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.