Ένοπλοι από τη Λιβύη -χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν πρόκειται για τις Αρχές της χώρας ή για ομάδες ενόπλων- έχουν απαγάγει επτά ψαράδες που βρίσκονταν σε ιταλικό σκάφος στα ανοικτά της Σικελίας και τους έχουν οδηγήσει στη Μισράτα.

Ο επικεφαλής του συνεταιρισμού του σκάφους ανέφερε πως πρόκειται για πειρατεία, αλλά διευκρίνισε πως ακόμη εξετάζεται σε ποια από τις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης ανήκουν οι ένοπλοι.

Στο σκάφος, το Airone, βρίσκονται τρεις Ιταλοί και τέσσερις τυνήσιοι, ανάμεσά τους και ο καπετάνιος Αλμπέρτο Φιγκούτσια.

Ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Cosvap, Τζοβάνι Τουμπιόλο, μίλησε για πειρατεία και είπε ότι οι ένοπλοι «δεν φαίνεται» να είναι μέλη των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, όμως δεν είναι εξακριβωμένο από ποια πλευρά προέρχονται (την κυβερνητική ή κάποια από τις ένοπλες ομάδες).

Ο ίδιος ανέφερε ότι από το 2005, οπότε και η Λιβύη επέκτεινε μονομερώς τα ύδατά της σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές, η Τρίπολη είχε πιάσει πάνω από δέκα ιταλικά ψαράδικα. Ένα από αυτά παραμένει στη Βεγγάζη από το 2012, το πλήρωμα του οποίου είχε αφεθεί ελεύθερο μετά από έναν μήνα.