Στη σκιά της νέας προσφυγικής τραγωδίας στα νερά της Μεσογείου και των εκτιμήσεων ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο αριθμός ρεκόρ των 169.215 αφίξεων μεταναστών που είχε καταγραφεί το 2014, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι ζητά από την ΕΕ μεγαλύτερη οικονομική στήριξη της επιχείρησης Triton και ξεκάθαρη απάντηση για τους τόπους όπου θα μεταφέρονται οι διασωθέντες.

«Η επιτήρηση και η διάσωση στη θάλασσα βαραίνει κατά 90% τους ώμους της Ιταλίας. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, αλλά το φάρμακο ιταλικό. Αυτό δεν γίνεται» υπογραμμίζει μιλώντας στην Corriere della Sera την επομένη ανάλογης τοποθέτησης στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου των επικεφαλής διπλωματίας των κρατών-μελών της G7 στη Γερμανία.

«Και στη συνέχεια, υπάρχει ένα ακόμη πιο λεπτό θέμα: η διάσωση στη θάλασσα περιλαμβάνει να ξέρουμε πού θα πρέπει να μεταφέρονται οι διασωθέντες. Στο κοντινότερο λιμάνι; Στη χώρα προέλευσης του σκάφους που τους μετέφερε; Η ΕΕ οφείλει να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση» σημειώνει ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει από την αρχή του χρόνου τις 20.000 και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να έχει ξεπεραστεί ο αριθμός ρεκόρ των 169.215 αφίξεων που είχε καταγραφεί το 2014.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που καταφέρνουν να αποβιβασθούν στις ιταλικές ακτές είναι Ερυθραίοι, Σομαλοί, από την Γκάμπια και από την υποσαχάρια Αφρική.

Και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κάτω Ιταλία, η Σικελία βρίσκεται στην πρώτη θέση των υποδομών όσον αφορά τα κέντρα παραμονής μεταναστών, καθώς στο έδαφός της βρίσκεται το 21% του συνόλου των κέντρων αυτών.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την αδράνεια των ευρωπαϊκών αρχών απέναντι στα ναυάγια σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες στη Μεσόγειο, έπειτα και από τον χαμό 400 ανθρώπων στη θάλασσα την Κυριακή, που δεν έχουν εντοπισθεί παρά τις προσπάθειες της ιταλικής ακτοφυλακής.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε πρόσφατα ότι «ζητώντας τον τερματισμό της επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum , που έσωσε 17.000 ζωές, και την αντικατάστασή της από την επιχείρηση Triton, μία επιχείρηση απλής θαλάσσιας επιτήρησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει την πλάτη στις ευθύνες της, γεγονός που αποτελεί ευθεία απειλή για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δηλώνει ότι «η ΕΕ δαπανά για τη επιχείρηση Triton τρία εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως και η Ιταλία διαχειρίζεται στην πράξη τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, αλλά το φάρμακο είναι ιταλικό. Αυτό δεν γίνεται».

Η Triton αντικατέστησε τον περασμένο Νοέμβριο την επιχείρηση Mare Nostrum. Αρχικά, η κύρια αποστολή ήταν η επιτήρηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων της Ιταλίας, αλλά στην πραγματικότητα προσέλαβε αμέσως τον χαρακτήρα κινητοποίησης για άμεση παροχή βοήθειας στους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζητεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να δραστηριοποιηθεί στις περιοχές που αποτελούν πηγές της ‘μεταναστευτικής κρίσης’, τη Συρία, το Κέρας της Αφρικής, τη ζώνη Μαλί-Νίγηρας-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά την χαώδη κατάσταση στη Λιβύη, από όπου αποπλέουν τα περισσότερα σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες, ο Πάολο Τζεντιλόνι κάνει λόγο για μία εσωτερική πολιτική συμφωνία , όπως προτείνει ο ΟΗΕ, για τον σχηματισμό μίας περισσότερο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

«Αλλά δεν έχουμε μπροστά μας μήνες. Ο διπλός κίνδυνος της προέλασης του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος) και των μεταναστευτικών κυμάτων μάς υποχρεώνουν σε μία μάχη με τον χρόνο» προειδοποιεί.

Απέναντι στις απειλές αυτές, ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρει ως δυνατότητες την πραγματοποίηση «στοχευμένων αντιτρομοκρατικών ενεργειών, επί παραδείγματι στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του Νταές, δραστηριοποίηση κατά της διακίνησης ανθρώπων και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για την υποδοχή των προσφύγων».

Μιλώντας την Τετάρτη από την Γερμανία, ο Τζεντιλόνι κατήγγειλε επίσης ως προς την Triton ότι «αποφασίσαμε να την μετατρέψουμε σε ευρωπαϊκή επιχείρηση, αλλά δεν της δόθηκαν τα αναγκαία μέσα».

«Η Ιταλία κάνει εξαιρετική δουλειά για να σώσει στη θάλασσα τις ζωές χιλιάδων μεταναστών. Αλλά αυτό δεν μηδενίζει τον κίνδυνο να σημειωθούν τραγωδίες. Το πρόβλημα δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνον ιταλικό, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την οποία σηκώνει στους ώμους της μία μόνον χώρα και για τον λόγο αυτό αναμένουμε ουσιαστικές λύσεις τις επόμενες ημέρες» σημείωσε.