Διακόπηκε προσωρινά η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη όταν νεαρή γυναίκα πήδηξε επάνω στο πόντιουμ φωνάζοντας στα αγγλικά «τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ».

Πρόκειται για 21χρονη ακτιβίστρια από το Αμβούργο. Στο μεταξύ η φεμινιστική ακτιβιστική ομάδα FEMEN ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Στις εικόνες φαίνεται η διαδηλώτρια να σκαρφαλώνει στο τραπέζι μπροστά στον εμβρόντητο Ντράγκι, χαρτιά να ανεμίζουν στον αέρα και η ίδια να μεταφέρεται στη συνέχεια εκτός της αίθουσας σηκωτή…

Η νεαρή, περίπου 20 ετών, «έλουσε» τον επικεφαλής της ΕΚΤ με χαρτιά και κάτι που έμοιαζε με κομφετί. Έκπληκτος ο Ντράγκι, σήκωσε τα χέρια του για να καλύψει το πρόσωπό του.

«Σταματήστε τη δικτατορία της ΕΚΤ» φώναζε στα αγγλικά.

Στο μαύρο μπλουζάκι που φορούσε η νεαρή, το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό, ήταν γραμμένο το ίδιο σύνθημα με διαφορετική την ορθογραφία της λέξης δικτατορία (που παραπέμπει αλλού…): «End ECB Dick-tatorship».

Η ΕΚΤ σταμάτησε την απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου την ώρα που άνδρες της ασφάλειας άρπαξαν τη νεαρή για να την απομακρύνουν. Εκείνη πάντως πρόλαβε να σηκώσει το χέρι της και να σχηματίσει με τα δάχτυλά της το σήμα της νίκης χαμογελώντας, καθώς δύο άνδρες με γκρι κοστούμια την απομάκρυναν κρατώντας την από τα χέρια και τα πόδια.

Ποια είναι η νεαρή διαδηλώτρια

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της μυστηριώδους διαδηλώτριας που διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, φώναξε «τέλος στην δικτατορία της ΕΚΤ» και πέταξε κομφετί και φυλλάδια στον αέρα.

Πρόκειται για την Γιοζεφίνε Βιτ, 21 ετών και πρώην μέλος των Femen.

Η Βιτ είναι η διαδηλώτρια που εμφανίστηκε πέρυσι γυμνόστηθη μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί το Αμβούργο με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα κατάγεται από το Αμβούργο.

Μετά την διαμαρτυρία, η γυναίκα συνελήφθη, αλλά μετά από δύο ώρες αφέθηκε ελεύθερη.

Αν και πολλοί δήλωσαν ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Femen, η ίδια έσπευσε να τηρήσει αποστάσεις από την οργάνωση.

«Η επίθεση με τα κομφετί δεν είναι διαμαρτυρία της Femen. Συγγνώμη κυρίες μου, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου ανεξάρτητη ακτιβίστρια» αναφέρεται σε λογαριασμό στο Twitter που θεωρείται ότι ανήκει στην ίδια. Στο ίδιο tweet αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό της ως «πρώην μέλος των Femen».

Παράλληλα, ανήρτησε το κείμενο που περιείχαν τα φυλλάδια που πέταξε στον Ντράγκι.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται: «ΕΚΤ, Αφέντη του σύμπαντος σας υπενθυμίζω πως δεν υπάρχει θεός όμως υπάρχουν άνθρωποι πίσω από αυτές τις ζωές και αν βασιλεύετε αντί να υπηρετείτε θα ακούσετε τις φωνές μας».

«Μας ανήκουν οι ζωές μας και δεν είμαστε μάρκες στον τζόγο της ΕΚΤ για να παίξουν μαζί τους, να τις πουλήσουν, να τις καταστρέψουν» αναφέρεται στο κείμενο.

«Θα ακούσετε τις κραυγές μας πιο δυνατά, πιο έντονα, μέσα και έξω από τους διαδρόμους σας, παντού και δεν δικαιούστε ηρεμία» προσθέτει το κείμενο.

«Σήμερα είμαι μια πεταλούδα που σας στέλνει μια φράση, φοβηθείτε όμως, θα έρθουν κι άλλα. Η ΕΚΤ δεν απαλλάχθηκε από το χρέος της» καταλήγει το μήνυμα.

Η νεαρή διαδηλώτρια ειρωνεύεται μάλιστα τους άνδρες της ασφάλειας του Ντράγκι, λέγοντας ότι είναι τόσο «ικανοί» όσο εκείνοι του Πούτιν.

Για να αποκτήσει πρόσβαση στη συνέντευξη Τύπου, η νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε ότι είναι δημοσιογράφος που εργάζεται σε έναν δημοσιογραφικό οργανισμό. Φίλος της νεαρής γυναίκας είπε ότι η Βιτ επιθυμεί «ειρήνη και ευτυχία για τις ζωές μας, για την Ελλάδα και για όλες τις χώρες της Μεσογείου».

Μετά από μικρή διακοπή, ο Ντράγκι, ο οποίος σήκωσε τα χέρια του για να καλύψει το πρόσωπό του από την επίθεση, συνέχισε τη συνέντευξη Τύπου.

«Tο υπόλοιπο της συνέντευξης Τύπου δύσκολα θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον όσο τα πρώτα λεπτά της» σχολίασε αξιωματούχος της επενδυτικής τράπεζας ING σχετικά με το περιστατικό.