Τρεις ημέρες μετά τον χαρακτηρισμό από τον πάπα Φραγκίσκο της σφαγής των Αρμενίων ως «γενοκτονία» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου απόφαση η οποία θα τιμά επισήμως την 100η επέτειο της «Αρμενικής γενοκτονίας» αγνοώντας τις διαμαρτυρίες και τις απειλές της Τουρκίας.

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει το θέμα της ομαδικής σφαγής το 1915 του αρμένικου πληθυσμού της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας και κατόπιν θα ψηφίσει απόφαση η οποία αποδίδει φόρο τιμής στη «μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων θυμάτων οι οποίοι εξοντώθηκαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Η απόφαση καλεί την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμμετάσχουν στην τιμητική εκδήλωση. Καταδικάζει επίσης όλα τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και την γενοκτονία και με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει κάθε απόπειρα για άρνηση του εγκλήματος.
Σε δηλώσεις του σε τουρκικά έντυπα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντονιο Ταγιάνι κάλεσε την Τουρκία «να αναγνωρίσει το παρελθόν. Η γενοκτονία είναι γενοκτονία, αποτελεί γεγονός, αποτελεί μέρος της ιστορίας μας. Χιλιάδες Αρμένιοι εξοντώθηκαν και αυτό αποτελεί μέρος της ανθρωπινής ιστορίας μας. Δεν κερδίζει (η Άγκυρα) τίποτε με το να αρνείται την γενοκτονία των Αρμενίων».
Έρευνες ιστορικών και άλλων επιστημόνων έχουν υπολογίσει, με βάση έγγραφα εποχής, ότι τουλάχιστον 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι εκτελέστηκαν από τους Τούρκους στις αρχές του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ένα «έγκλημα» το οποίο από νωρίς χαρακτηρίστηκε γενοκτονία. Η Άγκυρα αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων και θεωρεί τους νεκρούς «θύματα εμφυλίου (!) πολέμου και της γενικής αναστάτωσης».