Δεν κρύβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οργή της Άγκυρας για τις δηλώσεις που έρχονται από την Ευρώπη εν όψει της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Μετά τα περί «παραληρήματος» του Πάπα, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι σχετικό ψήφισμα που πρόκειται να υιοθετήσει η Ευρωβουλή «θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο».

Από το πρωί, στον τουρκικό Τύπο αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων.

Μιλώντας την Τετάρτη κατά την αναχώρησή του για το Καζακστάν, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα πρόκειται να αγνοήσει πλήρως το όποιο ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων κυρωθεί την ίδια ημέρα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

«Όποια απόφαση κι αν πάρουν, θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο»
είπε ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε καταδικάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων που διέπραξε το 1915 η Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

Μετά την επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για «μεροληπτικές» και «ανάρμοστες» αναφορές του Πάπα, ο τούρκος πρόεδρος είχε καλέσει τον Ποντίφικα «να μην κάνει ξανά το ίδιο λάθος».