Στις 18 του περασμένου Οκτωβρίου η Εσθονία και η Λεττονία κήρυξαν «συναγερμό» στις αεροπορικές και ναυτικές μονάδες τους, η Σουηδία οργάνωσε εσπευσμένα μονάδα «ειδικών επιχειρήσεων» από 200 ενόπλους και μη και η Νορβηγία έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζενς Στότμπεργκ ότι στα ανοικτά των χωρικών υδάτων των χωρών της Βαλτικής αλλά «πάντοτε εντός της ζώνης ασφαλείας του ΝΑΤ επισημάνθηκε» από τις σουηδικές δυνάμεις ασφαλείας των ακτών υποβρύχιο, πιθανότατα ρωσικό. Σουηδικές εφημερίδες πιθανολογούσαν ότι το «ρωσικό» υποβρύχιο είχε βλάβη και παρασυρόταν προς τις σουηδικές ακτές και προβλέπαν ότι θα γίνει σχετικό διάβημα στη Μόσχα.
Μια εβδομάδα αργότερα και ενώ η έρευνα για το μυστηριώδες υποβρύχιο βρισκόταν σε εξέλιξη ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκορ Κανασένκο δήλωσε ότι κανένα ρωσικό υποβρύχιο δεν βρισκόταν στην περιοχή και κάλεσε την σουηδική κυβέρνηση να είναι «πιο προσεκτική στις εκτιμήσεις της για την εθνικότητα των όσων πλέουν κοντά στις ακτές της χώρας». Αυτό δεν εμπόδισε την «Wall Street Journal» να χαρακτηρίσει «το γεγονός» του υποβρυχίου ως μια ακόμη εκδήλωση της «επικίνδυνης και απρογραμμάτιστης συμπεριφοράς» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την περασμένη Κυριακή η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «οι έρευνες που έγιναν από ειδικές μονάδες υπό τον έλεγχο του Σουηδικού Ναυτικού στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης» έδειξαν ότι δεν υπήρχε υποβρύχιο. Το πόρισμα δόθηκε στην κυβέρνηση και τα σουηδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επιχείρηση κόστισε περίπου 20 εκατ. κορώνες, δηλαδή 2.26 εκατ. δολάρια.
Την επομένη ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ δήλωσε στην εφημερίδα «Dagens Nyherer» της Στοκχόλμης ότι η σχετική έρευνα κατά την εξέλιξη της «υποβάθμιζε βαθμιαία» την πιθανότητα να υπάρχει υποβρύχιο από αρχικά 6 μονάδες σε 4 και τελικά σε μηδεν. Αντί του ρώσικου υποβρυχίου οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε πραγματικά «ένα σκάφος στην περιοχή» αλλά επρόκειτο για το 10 μέτρων αλιευτικό «Ληστής του χρόνου».