«Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε συνάντηση, στο Βερολίνο, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται (από την Ελλάδα) πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της υποχρέωσης. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει δουλειά» είπε, από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ζωή» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Εχουμε ήδη χάσει πάρα πολύ χρόνο. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο το καλύτερο για το σύνολο της ευρωζώνης» τόνισε ο Ολάντ.

Στην ατζέντα της συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, και του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε, βρέθηκε και το θέμα της Ελλάδας.

Με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός στο Βερολίνο ο Φρανσουά Ολάντ για το καθιερωμένο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν έπειτα από κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γάλλου προέδρου με την Άνγκελα Μέρκελ με επίκεντρο την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων, μαζί με την ουκρανική κρίση και το ζήτημα του Ιράν.

Μετά τη συνάντηση των Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ ακολούθησε το κοινό υπουργικό συμβούλιο παρουσία πολυάριθμων υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων των υπουργών Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, επισημαίνει η Deutsche Welle.

Στο πλαίσιο του 17ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών. Αφορούν μεταξύ άλλων απλοποιήσεις στη φορολόγηση γερμανών συνταξιούχων που ζουν στη Γαλλία και Γάλλων που ζουν στη Γερμανία αντίστοιχα αλλά και την αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στην κοινή συνεδρίαση ο Ολάντ θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την Άνγκελα Μέρκελ για την πρόθεσή του να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση -μετά τη νέα εκλογική ήττα της κυβερνητικής του πλειοψηφίας στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, και στην συνέχεια να συναντηθεί στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την τελευταία στιγμή, σε συμφωνία με τον Ολάντ, να παραμείνει στο Παρίσι με μία αποστολή: την αναζωογόνηση του διαλόγου με την κυβερνητική πλειοψηφία που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και βγήκε κατακερματισμένη από αυτήν την τέταρτη σε έναν χρόνο εκλογική αναμέτρηση, με την αριστερή πτέρυγα να απαιτεί επιτακτικά αλλαγή πολιτικής προς τα αριστερά.

Την ίδια στιγμή, ο Φρανσουά Ολάντ θα διαβεβαιώνει την Άνγκελα Μέρκελ, τοποτηρητή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αισιόδοξος, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπολογίζει σε μία οικονομική ανάκαμψη για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2017 και για τον περιορισμό της ανεργίας που δεν σταματά να αυξάνεται.

Παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας θα εκδώσει μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα περιλαμβάνει λίστα γαλλο-γερμανικών επενδυτικών προγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων, του επονομαζόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ειρωνευόμενος εκ προοιμίου την 17η συνεδρίαση του κοινού γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατήγγειλε «την εγωιστική αδιαλλαξία» της Γερμανίας που «βυθίζει την Ευρώπη στον αποπληθωρισμό».

Το γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα προωθήσει σειρά κοινών προγραμμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών, αναμένεται ανακοίνωση για την υλοποίηση στη Γαλλία του κοινού προγράμματος ενός 3ου δορυφόρου παρακολούθησης τρίτης γενιάς (CSO, Composante Spatiale Optique), στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance) στον ορίζοντα 2020-2025.

Στο διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα κατέχει προνομιακή θέση στην ημερήσια διάταξη, καθώς και τα αμυντικά θέματα εν όψει της συνάντησης της ομάδας της Βαϊμάρης (υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (25-26 Ιουνίου) που θα είναι αφιερωμένη στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.