Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Σ. Ντεμιρτάς επιχειρεί να εμποδίσει τον πρόεδρο Ερντογάν να ενισχύσει το αξίωμά του, διεκδικώντας ψήφους και στη Γερμανία.

Μία μικρή καφετέρια στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο εκλογικό γραφείο για τις συναθροίσεις των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος HPD. Ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 7 Ιουνίου, 180 άνθρωποι από 30 και πλέον συλλόγους συνέστησαν πριν από δύο μήνες μία πρωτοβουλία υπέρ του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος. Ανάμεσά τους δεν βρίσκονται μόνο Κούρδοι, αλλά και άτομα τουρκικής καταγωγής, όπως ο οικονομολόγος Χιλμί Καγιά Τουράν.

«Δεν είμαι Κούρδος. Εδώ εκπροσωπούνται πολλές εθνότητες. Δεν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά μας. Η άποψή μας είναι ότι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής διεκδικούμε ισότιμα τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτός είναι ο στόχος μας», λέει ο Χιλμί Καγιά Τουράν.

Κάθε ψήφος είναι πολύτιμη

Οι προετοιμασίες για την ομιλία του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο Βερολίνο την Κυριακή που πέρασε ήταν πυρετώδεις. Με σημαίες, αφίσες και φυλλάδια ανά χείρας τα άτομα που συγκεντρώθηκαν στο εκλογικό γραφείο κατευθύνονται στο χώρο της ομιλίας, ένα μεγάλο ξενοδοχείο στο γειτονικό δήμο του Νόικελν. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο. 1600 καρέκλες τοποθετήθηκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης, όπου συγκεντρώθηκαν 2.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τα παραδοσιακά κουρδικά χρώματα -κόκκινο, κίτρινο, πράσινο- κυριαρχούν στο χώρο, μαζί με τουρκικές και κουρδικές σημαίες.

Το κοινό σηκώνεται από τις θέσεις του όταν ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς πλησιάζει στο βήμα. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, ο 41χρονος πολιτικός εξηγεί χωρίς περιστροφές τους λόγους της παρουσίας του στο Βερολίνο: «Αγαπητοί φίλοι, βρίσκομαι εδώ για να ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό προεκλογικό μας αγώνα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία», δήλωσε.

Ο λόγος του ήταν ουσιαστικός και σε ήρεμο τόνο. Απευθύνθηκε στους ακροατές του ζητώντας να τον εμπιστευτούν με την ψήφο τους. Σε ό,τι αφορά τη ζωή στη Γερμανία, δεν έκανε κανένα σχόλιο, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει όρους όπως ενσωμάτωση ή αφομοίωση. Κάθε ψήφος είναι σημαντική προκειμένου να «πιάσει» το εκλογικό όριο του 10% που χρειάζεται για την είσοδο στο τουρκικό κοινοβούλιο. Το HDP κατέρχεται για πρώτη φορά ως πολιτικό κόμμα στις τουρκικές εκλογές. Προηγουμένως ο Ντεμιρτάς και άλλα στελέχη του κόμματός του είχαν εισέλθει στη βουλή ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Αν κατορθώσει το κόμμα τους να υπερβεί το 10%, το κυβερνών ισλαμικό κόμμα AKP θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτός είναι και ο δεδηλωμένος στόχος του Ντεμιρτάς, ώστε να μπει φραγμός στην προσπάθεια του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει τις αρμοδιότητές του μέσω συνταγματικής αναθεώρησης.

Πολιτικός βραχίονας του PKK;

Όπως τόνισε ο Ντεμιρτάς, «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο HDP, επειδή συνενώνει όλα τα έθνη και τις θρησκείες στην Τουρκία: Τούρκους, Κούρδους, Τσερκέζους, Βόσνιους, Άραβες, Αρμένιους, αλεβίτες, σουνίτες, χριστιανούς». Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς, το κόμμα του είναι το μόνο σε όλον τον κόσμο που καθιέρωσε στο καταστατικό του ποσόστωση στελέχωσης κατά 50% με γυναίκες, την οποία και τηρεί, όπως υποστηρίζει. Αυτό που ενώνει το πολυσυλλεκτικό ακροατήριο του Ντεμιρτάς στο Βερολίνο είναι η επιθυμία για περισσότερη δημοκρατία και τερματισμό της σύγκρουσης ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα PKK.

Επικριτές του φιλοκουρδικού κόμματος του Ντεμιρτάς το θεωρούν πολιτικό βραχίονα του απαγορευμένου στην Τουρκία -και όχι μόνο- PKK. Σε αυτούς απαντά ο Ντεμιρτάς ότι το HDP είναι ένα κόμμα όλων των λαών και θα πρέπει να κρίνεται χωρίς προκαταλήψεις βάσει της δομής και των πράξεών του.