Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές αναμένουν πλήγμα στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, με το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί και της Μαρίν Λεπέν να περιμένουν αύξηση των ποσοστών τους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί (09:00 ώρα Ελλάδας) σε όλες της περιοχές της Γαλλίας εκτός από τη Λυών και το Παρίσι και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στις μικρές κοινότητες, μέχρι τις 20:00 στις μεγάλες πόλεις και μέχρι τις 21:00 στο Μπορντό, τη Μασσαλία, τη Νάντη, την Τουλούζη και την περιοχή του Παρισιού.

Η κεντροδεξιά συμμαχία UMP/UDI ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αποσπάσει αρκετά διαμερίσματα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (η αριστερά σήμερα ελέγχει 61 από αυτά), ενδεχομένως γύρω στα 20 στον βορρά, το Σεν-ε-Μαρν και το Μπους-ντι-Ρον.

Το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. «Η αλλαγή έρχεται και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει» είχε δηλώσει ο Σαρκοζί μετά τον πρώτο γύρο, όπου το UMP και οι σύμμαχοί του έλαβαν ποσοστό 29%.

Αν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες, με τη Μαρίν Λεπέν να δηλώνει ότι δεν περιμένει να κερδίσει το κόμμα της τον έλεγχο κάποιου νομαρχιακού συμβουλίου, εξαιτίας της προσπάθειας των δύο κεντρικών κομμάτων να κρατήσουν το Εθνικό Μέτωπο μακριά από την εξουσία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Εθνικό Μέτωπο μπορεί τελικά να ελέγχει δύο νομαρχιακά συμβούλια, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά για το κόμμα και αναμένεται να αυξήσει τις προσδοκίες της Λεπέν εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Όσο για τους Σοσιαλιστές του Ολάντ, αν και τα πήγαν καλύτερα από ότι αναμενόταν, αποσπώντας το 21,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το κόμμα μπορεί να χάσει τα μισά ή και τα δύο τρίτα των νομαρχιακών συμβουλίων που ελέγχει.

Η αύξηση στα ποσοστά του Ολάντ μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι δεν διήρκεσε πολύ και ο Νικολά Σαρκοζί ελπίζει ότι θα μπορέσει να πάρει ξανά την εξουσία από τον νυν πρόεδρο τις Γαλλίας στις εκλογές του 2017.