Το «nein» της Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσκληση του ρώσου προέδρου να παραστεί στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου για την 70ή επέτειο της σοβιετικής νίκης επί της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε η αιτία για να ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία… συγχαρητηρίων προς την γερμανίδα καγκελάριο.

«Προτείνω ένα flash mob. Συγχαρείτε την Άνγκελα Μέρκελ για την Ημέρα της Νίκης» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Βαντίμ Ρασκίν, γιατρός από την πόλη Νοβοκουζνέτσκ, συμπληρώνοντας την ανάρτησή του με την… διεύθυνση της γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να σταλούν οι επιστολές συγχαρητηρίων.

Η ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα PolitRussia προχώρησε την… ειρωνική εκστρατεία ένα βήμα παραπέρα σχεδιάζοντας ειδικές καρτ ποστάλ και επιστολές για να αποσταλούν στη Μέρκελ.

«Είτε έρθει στη Μόσχα είτε όχι η Άνγκελα Μέρκελ, πιστεύουμε ότι είναι σωστό από καρδιάς να τη συγχαρούμε για την αργία της 9ης Μαΐου» γράφει η ιστοσελίδα PolitRussia.

Καλεί, μάλιστα, τους αναγνώστες, να μην χρησιμοποιήσουν προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για την Μέρκελ στις επιστολές τους.

Η συγκεκριμένη εκστρατεία επιδιώκει να διαδώσει τη σημασία της Ημέρας της Νίκης ως ημέρα μνήμης για εκείνους που νίκησαν τη ναζιστική Γερμανία.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το γραφείο της γερμανίδας καγκελαρίου επισημαίνεται ότι η κ. Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας Μινσκ 2» για εκεχειρία στην Ουκρανία, αποφάσισε να μην παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα στις αρχές Μαΐου.