Καθώς η έρευνα για τη συντριβή της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις εστιάζει πλέον στον συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς, νέες αναφορές θέλουν την αστυνομία να έχει βρει στο σπίτι του 28χρονου στοιχεία που δείχνουν ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Bild είχε κάνει επίσης λόγο για ανάλογα ζητήματα, αλλά τα στοιχεία που επικαλείτο αφορούσαν παλιότερη περίοδο. Η εφημερίδα μιλούσε για περιστατικό βαριάς κατάθλιψης πριν από χρόνια

Επίσης από το πρωί της Παρασκευής, ο βρετανικός Telegraph υποστήριζε πως στις έρευνες της αστυνομίας στα δύο σπίτια που χρησιμοποιούσε ο νεαρός συγκυβερνήτης είχε βρεθεί «σημαντικό στοιχείο» το οποίο εξεταζόταν. Δεν δίνονταν άλλες λεπτομέρειες, πέραν του ότι δεν πρόκειται για σημείωμα αυτοκτονίας.

Τώρα, το συνήθως καλά πληροφορημένο γερμανικό Spiegel επικαλείται πηγές κοντά στην έρευνα πως στα ευρήματα στο σπίτι του Λούμπιτς στο Ντύσελντορφ υπάρχουν ενδείξεις για ψυχολογικά προβλήματα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ντύσελντορφ που επικαλείται στη συνέχεια η Sueddeutsche Zeitung περιορίστηκε στο ότι «κατασχέθηκαν έγγραφα και αντικείμενα» και μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία». «Μένει να φανεί» αν στα στοιχεία υπάρχει κάτι σχετικά με το υπόβαθρο της συντριβής, ανέφερε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με την εφημερίδα.

Παράλληλα, η SZ αναφέρει ότι στο φάκελο του Λούμπιτς στην υπηρεσία αεροπορίας LBA υπάρχει μεν η επισήμανση «τακτική ιατρική εξέταση», χωρίς όμως περισσότερα στοιχεία λόγω ιατρικού απορρήτου: Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τα πάντα, σημειώνει η εφημερίδα, από ψυχιατρικά ζητήματα μέχρι σπασμένο πόδι.

Aν ευσταθούν τα περί βαριών ψυχολογικών προβλημάτων, τα πράγματα θα γίνονταν λίγο πιο δύσκολα για την αεροπορική εταιρεία από την πλευρά της καταβολής αποζημιώσεων, καθώς θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα αμέλειάς της -ο Λούμπιτς είχε κριθεί «100% ικανός να πετάξει», όπως είχε τονιστεί.

Την Πέμπτη πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της Germanwings είχε πει ότι «αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των συγγενών».