Η Ρωσία έχει υποβάλει πρόταση προς τα Ηνωμένα Εθνη για να σταματήσει την Γενική Συνέλευση να επεκτείνει τα επιδόματα γάμου του προσωπικού του ΟΗΕ σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι ο ΟΗΕ θα προσφέρει ίσες παροχές στα ζευγάρια του αντίθετου και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η αλλαγή, η οποία επηρεάζει περίπου 43.000 υπαλλήλους του ΟΗΕ παγκοσμίως, κατήργησε έναν προηγούμενο νόμο σύμφωνα με τον οποίον η οικογενειακή κατάσταση των μελών του προσωπικού καθοριζόταν από τους νόμους της χώρας της ιθαγένειάς τους. Αντ ‘αυτού, επιτρέπονται τώρα τα επιδόματα σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, εφόσον έχουν παντρευτεί σε μια χώρα όπου αυτός ο γάμος είναι νόμιμος.

Αλλά η Ρωσία ζήτησε από την Πέμπτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία αποφασίζει για τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, να ψηφίσει την Τρίτη για να ανατρέψει την απόφαση του γγ του ΟΗΕ.

Ο δικτυακός τόπος της Πέμπτης Επιτροπής αναφέρει σήμερα ότι θα πρέπει να αναληφθεί μια «δράση» σχετικά με αυτή την πρόταση την Τρίτη.

Διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι παραμένει ασαφής ο βαθμός της υποστήριξης για το μέτρο.

Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το μέτρο έρχεται στον απόηχο ενός αμφιλεγόμενου νόμου για την«προπαγάνδα κατά των γκέϊ», ο οποίος προκάλεσε διεθνή κατακραυγή πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014.

Οι επικριτές κατήγγειλαν ότι ο νόμος επιβάλλει διακρίσεις και παρεμποδίζει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι.