Βουτιά θανάτου επί οκτώ λεπτά πραγματοποιούσε το αεροσκάφος της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, σκοτώνοντας 150 άτομα. Δύο βρέφη, 16 μαθητές από τη Γερμανία και δύο συνοδοί δάσκαλοι είναι ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την γερμανική αεροπορική εταιρεία, θυγατρική της Lufthansa, στο αεροσκάφος βρίσκονταν 144 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος.

Συντρίμμια του έχουν εντοπιστεί στο Ντιν-λε-Μπεν, στις γαλλικές Άλπεις, σε ύψος 2.000 μέτρων, σε μία περιοχή όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Πάντως , σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στις γαλλικές αρχές το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Airbus 320 έχει βρεθεί.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, αλλά ότι δεν βρέθηκε κανένας επιζών.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλία οι επιβάτες ηταν 144 και έξι τα μέλη πληρώματος, ενώ σύμφωνα με τηνGermanwings στο αεροσκάφος επέβαιναν και δύο βρέφη .

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι στο αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, επέβαιναν 142 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, σύμφωνα με τον τοπικό βουλευτή Κριστόφ Καστανέ που επικαλούνται τοπικά ΜΜΕ και χάθηκε από τα ραντάρ στις 11:00 ώρα Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη Le Monde το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 10:47 (τοπική ώρα), ωστόσο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Η πτήση, η 4U9525, απογειώθηκε, σύμφωνα με την ισπανική AENA, στις 08:55 από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης με 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. H επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 10:47 τοπική ώρα ενώ πετούσε βορειοανατολικά της Ντιν και συνετρίβη κοντά στην περιοχή Μπαρσελονέτ, στις γαλλικές Άλπεις (σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιταλία).

Ο πιλότος ζήτησε επείγουσα κάθοδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελεγκτές εναέριας πληροφορίας πρέπει να καθαρίσουν τον εναέριο χώρο που βρίσκεται κάτω από την πορεία του αεροσκάφους. Συνήθως η επείγουσα κάθοδος συμβαίνει με ταχύτητα 5.000 ποδών ανά λεπτό, ωστόσο η ταχύτητα απώλειας ύψους του αεροπλάνου της Germanwings ήταν 3.375 πόδια ανά λεπτό.

Αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει στο BBC ότι το αεροσκάφος φαινόταν να πετά πολύ χαμηλά.

Εμπειρογνώμονας δήλωσε στο BFM TV ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά, γεγονός που δείχνει ότι οι πιλότοι επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους πριν στείλουν το μήνυμα, οπότε φάινεται πως είχαν ήδη χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Το στίγμα του αεροσκάφους, όπως καταγράφηκε από την υπηρεσία Flight Radar:

Σύμφωνα με το flightradar24 η πτήση ανέβηκε στα 38.000 πόδια όπως και προβλεπόταν, όμως στη συνέχεια άρχισε να χάνει ύψος και τελικά να χαθεί από τα ραντάρ στα 6.800 πόδια.

Η εικόνα της τοποθεσίας όπως την παρουσιάζει το Conflict News στο twitter:

Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος βρίσκεται 100 χλμ βόρεια της Νίκαιας κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή βρίσκεται χιονοδρομικό κέντρο, ενώ οι σκιέρ ανέφεραν ότι άκουσαν ένα δυνατό βόμβο και είδαν πυκνούς καπνούς θεωρώντας ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις. Μονάδες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει ήδη στο σημείο της συντριβής.



Φωτογραφία από ελικόπτερο που πετά πάνω από την περιοχή όπου συνετρίβη το Airbus Α320 από την ιστοσελίδα του FranceTVInfo.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα επί γαλλικού εδάφους μετά την συντριβή του DC-9-81 με 180 επιβάτες στο όρος Σαν Πίετρο στο Αιάκειο της Κορσικής.

Συνέντευξη Τύπου της Germanwings

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της Germanwings Τόμας Βίνκελμαν μίλησε για το πώς εξελίχθηκε η τραγωδία: «Το αεροπλάνο έφυγε από την Βαρκελώνη στις 10:01 το πρωί και ο προορισμός ήταν το Ντύσελντορφ. Υπήρχαν 144 επιβάτες στο αεροσκάφος, δύο βρέφη και έξι μέλη του πληρώματος. Στις 10:47 σταμάτησε το ταξίδι του και το ύψος στο οποίο βρισκόταν και ξεκίνησε μία καθοδική πορεία. Η πορεία αυτή διήρκεσε συνολικά οκτώ λεπτά. Η επικοινωνία ανάμεσα στο αεροπλάνο και στο γαλλικό πύργο ελέγχου σταμάτησε στις 10:53. Το αεροπλάνο τότε συνετρίβη».

Τη στιγμή που διεκόπη η επικοινωνία, το αεροσκάφος βρισκόταν στα 6.000 πόδια.

«Δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη ένδειξη γιατί ξεκίνησε η κάθοδος» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσει μία διαδικασία φημολογίας. «Πρέπει να βρούμε τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατόν».

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αρχικά, ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας είπε ότι οι πιλότοι είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου, κάτι που διέψευσε αργότερα η γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Έχουμε και εμείς αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με αυτό από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δεν είμαστε βέβαοι εάν το αεροπλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου» είπε ο Τ. Βίνκελμαν.

Ο εκπρόσωπος της Germanwings είπε ότι ο τελευταίος έλεγχος ρουτίνας του αεροσκάφους έγινε χθες, Δευτέρα, στο Ντύσελντορφ, ενώ πλήρης έλεγχος του αεροπλάνου είχε γίνει το καλοκαίρι του 2013. Πρόσθεσε ότι ο πιλότος είχε δέκα χρόνια εμπειρίας με αεροσκάφη της Germanwings και της Lufthansa και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσεων με αεροσκάφη τύπου Airbus.

Δηλώσεις αξιωματούχων

«Οι συνθήκες συντριβής του αεροπλάνου δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες ανάμεσα στους 144 επιβαίνοντες» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόσβαση στο σημείο συντριβής είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ολάντ έγραψε: «Θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος την αλληλεγγύη μου. Είναι ένα πένθος, μια τραγωδία».

Σύμφωνα με το γαλλικό πρωθυπουργικό γραφείο, επί τόπου πηγαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανέφερε πως ο Ολάντ συνομίλησε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ισπανό βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για επίσκεψη. Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας συναντήθηκαν με τον Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία. Ο βασιλιάς Φίλιππος ανακοίνωσε ότι αναβάλει το ταξίδι του στη Γαλλία και θα επιστρέψει στην Ισπανία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όπου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ολάντ και τον Ραχόι δήλωσε σοκαρισμένη από το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ ακύρωσε όλα τα ραντεβού της ημέρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξέφρασε την οδύνη της για το δυστύχημα. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ. Θρηνούμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι συγγενείς να έχουν την βοήθεια που χρειάζονται», δήλωσε.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από αυτό το φοβερό ατύχημα. Εμείς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις οικογένειες των θυμάτων».

«Τα αίτια της συντριβής είναι προς το παρόν άγνωστα», δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Πρόσθεσε πως ενεργοποίησε τον υπουργικό πυρήνα για την αντιμετώπιση κρίσεων και έστειλε τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στον τόπο του δυστυχήματος. Στο σημείο μεταβαίνουν και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο γραμματέας μεταφορών του κράτους Αλάν Βινταλίς

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βορείως της Νίκαιας.

Ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Αλέν Βινταλίς δήλωσε ότι το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν στα 5000 πόδια σε μια «ανώμαλη» κατάσταση. Η πρόσκρουση σημειώθηκε λίγο μετά το σήμα.

Ο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φ. Στανμαγιερ, δήλωσε: «Σε αυτές τις οδυνηρές ώρες, οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που ενδέχεται να φοβούνται ότι οι συγγενείς ήταν μεταξύ των επιβατών ή του πληρώματος».

Η γαλλική αστυνομία εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, κάνοντας έκκληση στους πολίτες της περιοχής του Haute Provence: «Μην ψάχνετε να μας πλησιάσετε γύρω από την περιοχή της συντριβής του A320. Μην κλείνετε τις οδικές οδούς».

Το σημερινό αεροπορικό δυστύχημα στις Αλπεις είναι θλιβερή είδηση. Η Βρετανία θα κάνει οτι μπορεί να στηρίξει τις γαλλικές μονάδες εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε ο βρατανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

To Α320 που συνετρίβη ήταν ηλικίας 24 ετών και περιλαμβανόταν από το 1991 στον στόλο της Germanwings, σύμφωνα με την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών airfleets.net.

Η Germanwings είναι η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία του ομίλου της Lufthansa.

Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας στο Twitter ήταν πως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες: «Έπεσαν στην αντίληψή μας αναφορές στα ΜΜΕ που εικάζουν περί ενός περιστατικού, αλλά ακόμη δεν έχουμε ίδιες επιβεβαιωμένες πληροφορίες» ανέφερε το μήνυμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από Lufthansa: