Φιλόξενη για τους ακροδεξιούς της Ευρώπης αποδείχτηκε η γενέτειρα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην Αγία Πετρούπολη που ετοιμάζεται να γιορτάσει την 70ή επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντήθηκαν την Κυριακή τουλάχιστον 150 εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ακροδεξιών και νεοναζιστικών κομμάτων, ανάμεσά τους και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Από εκεί εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Ρωσία και άσκησαν δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της.

«Οπως η Ρώμη και παλαιότερα η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα ήταν το τελευταίο προπύργιο του χριστιανικού πολιτισμού», δήλωσε ο Νικ Γκρίφιν, πρώην ηγέτης του φασιστικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP) μπροστά σε ένα κοινό 200 ρώσων εθνικιστών και ευρωπαίων ομοϊδεατών τους. «Κάθε ευρωπαϊκό έθνος ηγήθηκε κάποια στιγμή της Ευρώπης και βεβαίως του κόσμου. Οι Ελληνες, οι Ρωμαίοι, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί. Ολοι οι μεγάλοι – εκτός από τους Ρώσους. Και τώρα, ιστορικά, είναι η σειρά της Ρωσίας», συνέχισε ο Γκρίφιν.

Μεταξύ των πιο «ισχυρών» επιχειρημάτων του Γκρίφιν για τον πρωτεύοντα ρόλο που πρέπει να αναλάβει πλέον η Ρωσία είναι πως «έχει αποδείξει ότι είναι πιο ελεύθερη από την υπόλοιπη Δύση». «Ούτε στις ΗΠΑ ούτε στη Βρετανία θα επιτρεπόταν μία διάσκεψη σαν και αυτή», υπογράμμισε ο Γκρίφιν. Την ίδια ώρα, η ρωσική Αστυνομία απομάκρυνε περί τους 40 διαδηλωτές – και έθεσε υπό κράτηση οκτώ – οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση κρατώντας πλακάτ με αντιφασιστικά συνθήματα.

Ο Γκρίφιν ξιφούλκησε κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία για τον ρόλο της στην Ανατολική Ουκρανία. Ομοίως και ο Ούντο Βογκτ του νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD). Ο Ρομπέρτο Φιόρε του ιταλικού Forza Nuova, από την πλευρά του, εξήρε τη Μόσχα «ως μοναδικό φύλακα των αξιών της Δύσης, όπως ήταν κάποτε η Ρώμη».

Στόχος των συμμετεχόντων ήταν η υπογραφή ενός ψηφίσματος στο τέλος της συνάντησης. Τα σχέδιά τους ωστόσο έληξαν άδοξα έπειτα από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο ξενοδοχείο.