Εννέα βρετανοί φοιτητές Ιατρικής ταξίδεψαν στη Συρία και πιστεύεται ότι εργάζονται σε νοσοκομεία σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Οι οικογένειες των φοιτητών έχουν μεταβεί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες πέρασαν στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, κρατώντας κρυφό το σχέδιό τους από τους συγγενείς τους.

Οι φοιτητές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βρετανία, αλλά σπούδαζαν Ιατρική στο Σουδάν ταξίδεψαν από το Σουδάν στην Τουρκία, όπου μία από τις γυναίκες έστειλε στην αδελφή της ένα σύντομο μήνυμα, λέγοντας ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ότι θέλει να εργαστεί εθελοντικά, βοηθώντας τραυματισμένους Σύρους στα νοσοκομεία. Μαζί με το μήνυμα έστειλε και ένα smiley (ένα χαμογελαστό πρόσωπο).

Μιλώντας στον Observer, ο τούρκος πολιτικός της αντιπολίτευσης Μεχμέτ Αλί Εντίμπογλου είπε ότι εκτιμάται ότι οι φοιτητές, ηλικίας από 19 έως 25 ετών, βρίσκονται στο Τελ Αμπιγιάντ, όπου οι συγκρούσεις είναι σφοδρές.

Κάποιοι από τους φοιτητές της Ιατρικής που μετέβησαν στη Συρία, όπως εικονίζονται σε φωτογραφία που δημοσίευσε ο Observer

«Τους εξαπάτησαν, τους έκαναν πλύση εγκεφάλου. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό πιστεύουν οι οικογένειές τους» είπε.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι φοιτητές δεν πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν. «Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για γιατρούς. Πήγαν εκεί για να βοηθήσουν, όχι για να πολεμήσουν. Επομένως, αυτή η υπόθεση είναι κάπως διαφορετική» τόνισε εκτιμώντας ότι οι φοιτητές εργάζονται για νοσοκομεία που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές δεν θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες εάν επιστρέψουν στη Βρετανία, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν είχαν λάβει μέρος σε συγκρούσεις.

Παράλληλα, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι παρέχει προξενική βοήθεια στις οικογένειες των φοιτητών και ότι έχει ενημερώσει την τουρκική αστυνομία ώστε να επιχειρήσει να εντοπίσει τα ίχνη τους.

Το πρακτορείο Reuters μιλά για μία ομάδα έντεκα ατόμων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ένας Αμερικανός και ένας Καναδός.

Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι οι βρετανικές, τουρκικές και σουδανικές υπηρεσίες ασφαλείας διεξάγουν από κοινού έρευνες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.