Η παλαιστινιακή διοίκηση δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διάλεξε «τον δρόμο του ρατσισμού και της κατοχής» από εκείνον των διαπραγματεύσεων, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναδεικνύεται θριαμβευτής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Το Ισραήλ «διάλεξε τον δρόμο του ρατσισμού, της κατοχής και του αποικισμού και όχι τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και της συνεργασίας», δήλωσε ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Νετανιάχου, μαύρο πρόβατο των Παλαιστινίων, αναδείχθηκε μεγάλος νικητής των εκλογών, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά και αναμένεται να κληθεί να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση στη χώρα του.

Οι Παλαιστίνιοι δεν έτρεφαν αυταπάτες για μια ενδεχόμενη έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο, ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Ισαάκ Χέρτζογκ, του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού Σιωνιστική Ένωση, αντιπάλου του Νετανιάχου.

Ωστόσο, με τον Νετανιάχου, πολύ πιθανόν να βρεθούν εκ νέου απέναντι σε έναν αρχηγό κυβέρνησης ο οποίος, την παραμονή των εκλογών δήλωσε ότι όσο είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικός αξιωματούχος αραβικού κράτους του Κόλπου δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει την εκλογική του νίκη στους φόβους των Ισραηλινών για την ασφάλειά τους, κυρίως σε σχέση με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή, με τις χώρες του Κόλπου να φοβούνται ενδεχόμενη πρόοδο της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Με το Ιράν να αναδύεται ξανά, ήταν αναμενόμενο ο Νετανιάχου να νικήσει. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στην προστασία του λαού του και αυτό είναι που θέλει τώρα το Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.