Στην ισχυρότερη μέχρι στιγμής κίνηση με φόντο τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα, η κυβέρνηση της Κολομβίας προχωρά στην αναστολή των βομβαρδισμών εναντίον στρατοπέδων των FARC για έναν μήνα. Προηγουμένως, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

Το πάγωμα των βομβαρδισμών προβλέπεται για έναν μήνα, αλλά η Κολομβία αφήνει ανοικτή την επέκτασή του εάν η πρόοδος συνεχιστεί.

«Για να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση αποφάσισα να δώσω την εντολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων να σταματήσουν το βομβαρδισμό του στρατοπέδου της οργάνωσης FARC για ένα μήνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Η απόφαση του Χουάν Μανουέλ Σάντος είναι μια άμεση αναγνώριση της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός που έχουν επιβάλει οι αντάρτες FARC, οι οποίοι βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

«Σε σχέση με την επ ‘αόριστον, μονομερή κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν οι αντάρτες FARC στις 18 Δεκεμβρίου, πρέπει να αναγνωριστεί ότι έχει εκπληρωθεί», είπε ο Σάντος στην τηλεοπτική του ομιλία.