Μετά το έγκλημα της καταστροφής της αρχαία ασσυριακής πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε ένα άλλο στολίδι του πολιτισμού της χώρας: την αρχαία πόλη Χάτρα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων είπε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μοσούλη, μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν τα ερείπια της 2.000 ετών πόλης.

Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του υπουργείου που βρίσκονται στην Μοσούλη (η πόλη βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των τζιχαντιστών), τζιχαντιστές κατεδάφισαν την Χάτρα το Σάββατο.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) στη Μοσούλη είπε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξεκινήσει να καταστρέφουν την τοποθεσία με φτυάρια.

«Η πόλη της Χάτρα είναι πολύ μεγάλη και πολλά αντικείμενα της περιόδου βρίσκονταν προστατευμένα στην τοποθεσία» είπε ο Σαΐντ Μουαζίνι, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη πάρει τον χρυσό και το ασήμι που υπήρχε στη Χάτρα.

Η Χάτρα είναι ερειπωμένη πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Τζαζίρα του σημερινού βόρειου Ιράκ.

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μεταναστεύουν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαθίστανται στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές της ελληνικής κουλτούρας με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ένωσε τη φωνή του με την UNESCO, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο την καταστροφή της αρχαίας πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ από τζιχαντιστές. Όπως και η UNESCO, έτσι και ο Μπαν Γκι-μουν έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

«Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της» αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού προέτρεψε τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της περιοχής να «υψώσουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες επιθέσεις».

Ο Μπαν Κι-Μουν πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα για να συζητήσουν το θέμα της καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων από τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, και η UNESCO είχε καταγγείλει ως έγκλημα πολέμου την καταστροφή των σπουδαίων μνημείων της ιστορικής ασσυριακής πόλης Νιμρούντ.

Προσέφυγε, μάλιστα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο εφιάλτης της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές αφού κατέστρεψαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο μουσείο της Μοσούλης την περασμένη εβδομάδα, ισοπέδωσαν με μπουλντόζες την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας στολίδι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ιστορικοί, ακτιβιστές και αξιωματούχοι έχουν σπεύσει να καταδικάσουν την καταστροφή.

«Δεν καταστρέφουν την παρούσα ζωή μας ή δεν καταλαμβάνουν μόνο χωριά, εκκλησίες και σπίτια, δεν εξαλείφουν μόνο το μέλλον μας -θέλουν να εξαφανίσουν την κουλτούρα μας, το παρελθόν και τον πολιτισμό μας» είπε ο Χαμπίμπ Αφράμ, πρόεδρος της Συριακής Ένωσης του Λιβάνου.

Η πόλη της Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, ήταν άλλοτε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος.

Κάποιες από τις αρχαιότητες βρίσκονταν σε μουσεία του εξωτερικού (στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης), αλλά πολλά ανάγλυφα και αγάλματα φτερωτών ταύρων βρίσκονταν στο Ιράκ. Εκτιμάται ότι στο στόχαστρο των τζιχαντιστών τέθηκαν οι φτερωτοί ταύροι.