Την άποψη του καθηγητή του London School of Economics Κέβιν Φέδερστον (Kevin Featherstone) ότι οι Έλληνες δεν αγαπούν σήμερα την Ευρώπη, αλλά φοβούνται τι θα συνέβαινε εάν εγκατέλειπαν το ευρώ φιλοξενεί σήμερα η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της στο οποίο περιγράφεται με ιστορικές αναφορές η διελκυστίνδα Ελλάδας – Γερμανίας.

Ο Φέδερστον, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο LSE, κάτοχος της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου αναφέρει πως από τις απαρχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία τείνει να διακατέχεται από «διαρκή αίσθηση θυματοποίησης» (sense of victimhood).

Ο ίδιος βλέπει πολιτική χειραγώγηση πίσω από την ανάλυση που κάνουν κάποιοι ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν προκλήθηκαν από τον υπερ- δανεισμό πριν από την κρίση, αλλά από τους όρους της διάσωσης που επιβλήθηκαν αργότερα από τους δανειστές ώστε να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Κατά τον Φέδερστον, η ιδέα ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα προέρχονται από έξω επιτρέπει σε πολλούς Έλληνες να απεικονίζουν τους εαυτούς τους ως άμεμπτους.