Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ξεκινά η δίκη του βομβιστή, του 21χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Τρία άτομα -ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο αγόρι- σκοτώθηκαν και 264 τραυματίστηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του 2013.

Την Τρίτη τελείωσε η διαδικασία της επιλογής των ενόρκων, η οποία διήρκεσε περισσότερους από δύο μήνες. Περίπου 1.300 άτομα εξετάστηκαν για να συγκροτηθεί τελικά το σώμα των 12 ενόρκων.

Η δίκη του Τσαρνάεφ είναι η πιο πολύκροτη δίκη για τρομοκρατία σε αμερικανικό έδαφος από την καταδίκη του Τίμοθι ΜακΒέι, του βομβιστή της Οκλαχόμα. Όπως ο ΜακΒέι, έτσι και ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει ακόμα και τη θανατική ποινή.

Οι ένορκοι που επιλέχθηκαν δεν έπρεπε να εκφράσουν απόλυτη άποψη -ούτε θετική, ούτε αρνητική- για τη θανατική ποινή.

Ο Τζοχάρ κατηγορείται ότι μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον 26χρονο Ταμερλάν, τοποθέτησε δύο αυτοσχέδιες βόμβες που εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης στις 15 Απριλίου 2013.

Ο Ταμερλάν σκοτώθηκε τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις και ο Τζοχάρ συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, κρυμμένος σε βάρκα σε κήπο στα προάστια της Βοστώνης.

Εκτιμάται ότι η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να δείξει ότι εγκέφαλος των επιθέσεων ήταν ο αδελφός του Τζοχάρ και υπήρξε προσκολλημένος στον μεγαλύτερο αδελφό του.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αλλάξει ο τόπος διεξαγωγής της δίκης, όπως ζητούσαν οι συνήγοροι του Τσαρνάεφ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι θα είναι αδύνατον να συγκροτηθεί ένα σώμα αμερόληπτων ενόρκων αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης και των περιχώρων της άκουσαν ή συζήτησαν για τις επιθέσεις, λόγω της ευρείας δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση.

Η κατηγορούσα αρχή αναμένεται να υποστηρίξει ότι τα δύο αδέλφια, μουσουλμάνοι τσετσενικής καταγωγής, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ως αντίποινα για τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ σε μουσουλμανικές χώρες.

Μάλιστα, σκοπεύουν να δείξουν αντι-αμερικανικά μηνύματα που φέρεται να σκάλιζε ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, στη βάρκα όπου κρυβόταν μετά τις επιθέσεις.