Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας: Έκρηξη έχει στοιχίσει, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές από τις τοπικές αρχές, τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα.

Οι αναφορές μιλούν επίσης για δεκάδες εγκλωβισμένους. Ο πρόεδρος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, Βολοντιμίρ Γκρόισμαν, ανέφερε από το Κίεβο πως σκοτώθηκαν 32 άτομα, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται από ποιες πηγές αντλεί την πληροφορία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ -η περιοχή ελέγχεται από τους φιλορώσους- το δυστύχημα, που σημειώθηκε στο ορυχείο Ζασιάντκο, φαίνεται πως προκλήθηκε από έκρηξη μεθανίου. Οι φιλορώσοι ένοπλοι αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος σχεδόν ενός χιλιομέτρου.

Oι πληροφορίες για τους αριθμούς όσων εμπλέκονται είναι συγκεχυμένες: Οι φιλορώσοι που ελέγχουν την περιοχή αναφέρουν πως την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στο ορυχείο συνολικά 230 άτομα.

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν αρχικά για 70 άτομα που παγιδεύτηκαν στο ορυχείο, χωρίς να είναι σαφές εάν σε αυτούς συνυπολογίζονται οι 30 και πλέον που αναφέρονται ως νεκροί.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας για την ασφάλεια στα ορυχεία, Βλαντιμίρ Τσουμπαλένκο, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς».

Ο ίδιος είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως τα συνεργεία διάσωσης πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν τη διαρροή του αερίου που προκάλεσε την έκρηξη πριν κατέβουν στο ορυχείο.