Δέσμευση της Τεχεράνης για τουλάχιστον δεκαετές πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος θέλει ο αμερικανός πρόεδρος, αποτιμώντας ωστόσο περιορισμένες προς το παρόν τις πιθανότητες να επιτευχθεί τελική συμφωνία στις συνομιλίες του Ιράν με τους «Έξι». Η αναφορά του Ομπάμα έρχεται την ώρα που ο Λευκός Οίκος αφ’ ενός ζητά από το Κογκρέσο να μην τορπιλίσει τις συνομιλίες με νέες κυρώσεις ενώ αφ’ ετέρου ο ισραηλινός πρωθυπουργός έρχεται στην Ουάσινγκτον για να καλέσει σε άτεγκτη στάση απέναντι στο Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα τουλάχιστον 10ετές πάγωμα της πυρηνικής του δραστηριότητας, στο πλαίσιο μιας επικείμενης συμφωνίας, ωστόσο τόνισε ότι οι πιθανότητες επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας είναι ακόμα περιορισμένες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε η αρνητική στάση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συμφωνία αυτή προκαλεί σύγχυση, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Ο Νετανιάχου μίλησε σήμερα ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου όπου παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η Τεχεράνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Ο Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν «ουσιαστικές διαφωνίες» μεταξύ της κυβέρνησής του και της ισραηλινής κυβέρνησης για το πώς θα επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Εάν, όντως, το Ιράν είναι πρόθυμο να συμφωνήσει σε μακροπρόθεσμη διατήρηση του προγράμματος του ως έχει και υπαναχωρήσει σε ορισμένα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα… αν το καταφέρουμε αυτό και μπορούμε να είμαστε σίγουροι, δεν θα χρειάζεται να κάνουμε άλλα βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προχωρήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου», δήλωσε.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η διπλωματία Ομπάμα στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δεν θα αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη μιας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ρήξη με το Ισραήλ δεν είναι προσωπική υπόθεση και ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει ξανά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εφόσον αυτός κερδίσει τις εκλογές της 17ης Μαρτίου.

«Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για κάθε χώρα που έχει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια διαδικασία χάραξης πολιτικής», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Νετανιάχου είχε αποδειχτεί λάθος στην κρίση του σχετικά με την αντίθεσή του σε μια ενδιάμεση συμφωνία με το Ιράν το 2013. «Ο Νετανιάχου υποστήριξε πολλά. Αυτό πρόκειται να αποτελέσει μια κακή συμφωνία. Αυτό πρόκειται να οδηγήσει το Ιράν στο να λάβει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ιράν δεν θα τηρήσει τη συμφωνία. Τίποτα από αυτά δεν επαληθεύτηκε».

«Αποδείχτηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Ιράν έχει μείνει ουσιαστικά στάσιμο όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατά πολλούς τρόπους, το Ιράν υπαναχώρησε σε στοιχεία του προγράμματός του», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.