Τουλάχιστον 172 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το Φεβρουάριο σε κοινές επιχειρήσεις του στρατού και της αστυνομίας, ανακοίνωσε την Κυριακή ο στρατός της Αιγύπτου.

Μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας στρατιωτική εκστρατεία στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, όπου οι τζιχαντιστές έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο στις πόλεις Αλ Αρίς, Σέιχ Ζουέιντ και Ράφα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν άλλοι 229 τζιχαντιστές και να καταστραφούν 85 κρησφύγετα των τζιχαντιστών, ανέφερε ο αιγυπτιακός στρατός στην ανακοίνωσή του.

Οι επιχειρήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά τις συγχρονισμένες επιθέσεις στο βόρειο Σινά στις 29 Ιανουαρίου, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 30 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς.

Την ευθύνη για τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην περιοχή ανέλαβε η αιγυπτιακή οργάνωση Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, η οποία δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αφότου ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ τον Νοέμβριο του 2014, η οργάνωση μετονομάστηκε σε «Επαρχία του Σινά», τμήμα του «χαλιφάτου» το οποίο υποστηρίζει ότι έχει εγκαθιδρύσει το ΙΚ.

Οι τζιχαντιστές λένε ότι διαπράττουν επιθέσεις σε αντίποινα για το κύμα αιματηρής καταστολής το οποίο εξαπέλυσε η νέα κυβέρνηση εναντίον όσων πρόσκεινται στον Μόρσι.

Τους μήνες που ακολούθησαν την ανατροπή του Μόρσι, οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους ισλαμιστές, ενώ φυλάκισαν πάνω από 15.000 μέλη και συμπαθούντες των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκατοντάδες καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μαζικές δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.