Το δίκτυο Rai News ανακοίνωσε πως αποφάσισε έπειτα από μήνες συζητήσεων και προβληματισμού να σταματήσει να μεταδίδει τα βίντεο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Πρέπει να σταματήσει η μηχανή της προπαγάνδας, διότι το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατραπεί σχεδόν σε ένα Χόλιγουντ του τρόμου, με μελετημένες σκηνοθεσίες» δήλωσε η διευθύντρια του δικτύου της Rai Μόνικα Ματζιόνι.

«Πρόκειται για απόφαση που λάβαμε έπειτα από μήνες συζητήσεων με τους συναδέλφους της σύνταξης. Κάθε φορά που έφτανε ένα τέτοιο βίντεο, αρχίζαμε να συζητάμε, προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς έπρεπε να χειριστούμε ένα τόσο δύσκολο θέμα, μέχρι σε ποιο σημείο να δείξουμε τον τρόμο και την σκαιότητα των τρομοκρατών αυτών» ανέφερε σε τηλεοπτική της παρέμβαση.

Το ειδησεογραφικό κανάλι της Rai καθιστά σαφές ότι «δεν θέλει να γίνει μέρος της προπαγάνδας αυτής, η οποία κανείς δεν ξέρει μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει». Για τον λόγο αυτό, στο εξής θα προβάλλεται μόνον μία φωτογραφία των όποιων «βίντεο του τρόμου» και οι δημοσιογράφοι της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης θα εξηγούν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Θα λειτουργήσουμε ως ενδιάμεσο φίλτρο ανάμεσα στην προπαγάνδα και στους τηλεθεατές, έστω και αν είναι δύσκολο για όποιον δουλεύει στην τηλεόραση να πει «’αυτές τις εικόνες δεν σας τις δείχνουμε’» τόνισε η Μόνικα Ματζιόνι.